'Laarbeekbos is Vlaams erfgoed'

Ga naar beneden

'Laarbeekbos is Vlaams erfgoed'

Bericht  Sibbevader op do 28 jan 2010, 09:20

'Laarbeekbos is Vlaams erfgoed'

Tussen de spoedgevallendienst van het Universitair Ziekenhuis van Jette en een sjofel Franstalig klascontainerschooltje ligt een weggetje dat toegang biedt tot een uniek stukje Brusselse natuur: het Laarbeekbos. Van de ontelbare pendelaars die op de Ring voorbij het bos denderen, weet geen kat dat.
Aan het knooppunt van de Brusselse Ring in Groot-Bijgaarden moet het verkeer op de Ring zich door een flessenhals persen. Tweemaal drie rijstroken liggen er. Aan de ene kant ligt het Laarbeekbos, aan de andere kant een onwaarschijnlijk afgelegen landbouwgebied. Het grondgebied Brussel reikt hier net tot aan de Ring, die zelf in Vlaanderen ligt. De Vlaamse overheid wil de Ring herinrichten en dus komen ofwel het bos, ofwel de akkers in gevaar.

Aan de rand van het Laarbeekbos ligt op een uithoek van het terrein van de Brusselse Universitair ziekenhuis een verwilderde oude boomgaard waar de plaatselijke afdeling van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) geregeld verzamelen blaast. Volgens Tijs Boelens van JNM is het Laarbeekbos natuurkundig, historisch maar ook Vlaams cultureel erfgoed. Als 'groene jongen' weet hij alles over de zeldzame diersoorten en planten die in het bos hun habitat hebben. Maar hij heeft ook een bredere kijk.

'Door het Laarbeekbos loopt parallel met de Ring de Schapenweg. Niemand weet dat, maar dat is een prehistorische weg uit de tijd van de Kelten. Hij werd gebruikt door herders die met hun kuddes verhuisden van graasgronden. In het bos ligt ook een kalksteengroeve die in de vijftiende eeuw werd opgegeven, maar daar werden de stenen gekapt waarmee de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal werd gebouwd. Dit gebied ligt wel op Brussels grondgebied, maar Vlaanderen mag dat niet afschrijven, want het bos is een stuk levende Vlaamse geschiedenis', zegt Tijs Boelens.

Het Laarbeekbos heeft ook een sociale functie. Niet alleen komen de jonge natuurvrienden samen in de boomgaard. Als buren hebben zij ruim honderd stadstuiniers. Meestal wat oudere, Vlaamse inwoners van Jette. Hun chaotische stadstuintjes zijn zeer schilderachtig. Ook de motorcrossfanaten hebben aan de rand van het bos hun circuit in de klei uitgebaggerd.

'Die quads en die crossmotoren zijn niet meteen mijn ding. Maar ik ben geen rabiate quadhater. Als natuurvriend ga ik in dialoog met hen. Ze maken wel een boel lawaai, maar als ze niet in het bos zelf crossen, verstoren ze niet meteen het natuurevenwicht. Een verbreding van de Ring, ook wanneer hij niet raakt aan het Laarbeekbos, legt dus een zware hypotheek niet alleen op de natuur, maar ook op het sociale leven hier.'

Het Nieuwsblad

_________________
Als wachter over recht en wet stelt men de boom aan de grens van de gemeente; hij moet als een vertegenwoordiger van de hoogste rechter, het veld behoeden en de boosdoeners tegenhouden. Daarom bestraft men de boomschender als een rover of moordenaar: wie de kruin van een groene boom afslaat, zal op zijn stam het hoofd afgeslagen worden, en wie zijn wortels schendt, zal het zijn eigen voeten ervoor boeten.

¨
avatar
Sibbevader
Erfwacht

Man Aantal berichten : 3028
Woonplaats : Midgaard
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken http://hagal.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum