Samen gezondste oerbevolking ter wereld

Ga naar beneden

Samen gezondste oerbevolking ter wereld

Bericht  Sibbevader op ma 18 jan 2010, 10:25

Samen gezondste oerbevolking ter wereld
Van alle inheemse bevolkingsgroepen in de wereld zijn de Samen in het noorden van Scandinavië het gezondst. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag door de Verenigde Naties (VN) openbaar werd gemaakt.

State of the World's Indigenous People heet het rapport en is geschreven door het VN-forum voor inheemse volkeren. Met de publicatie luidt de VN in feite de noodklok, aangezien het niet al te best gaat met de verschillende groepen oerbewoners. Niettemin zijn de Samen een uitzondering. De inheemse bevolking van Scandinavië - verdeeld over de noordelijke delen van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland - scoort onder meer qua gezondheid hoge ogen. De verklaring hiervoor kan worden gezocht achter het gegeven dat het de Samen is gelukt hun traditionele levensmiddelen te behouden. Vis en vlees van in het wild gevangen dieren vormen van oudsher de basis voor een Samische kost. Daarnaast komen in de Lapse keuken verse kruiden en bessen veelvuldig voor.

Eenzaam bovenaan
De inheemse bevolking van Scandinavië - bestaande uit meer dan 100.000 mensen - voert voor wat betreft hun gezonde status eenzaam de VN-lijst aan. Andere oerinwoners in de wereld leven tot liefst 20 jaar korter dan overige bevolkingsgroepen. Ze hebben een beduidend slechtere toegang tot gezondheidszorg, onderwijs en banen. Daarnaast verwacht men dat de meeste oertalen binnen 100 jaar zullen zijn verdwenen. Wat alle inheemse bewoners wél gemeen hebben, is dat de mijnindustrie, bosbouw en waterkrachtcentrales de oorspronkelijke inwoners steeds verder van hun land verdrijven. Noord-Europa vormt wat dat betreft geen exceptioneel geval.

De Noordse

_________________
Als wachter over recht en wet stelt men de boom aan de grens van de gemeente; hij moet als een vertegenwoordiger van de hoogste rechter, het veld behoeden en de boosdoeners tegenhouden. Daarom bestraft men de boomschender als een rover of moordenaar: wie de kruin van een groene boom afslaat, zal op zijn stam het hoofd afgeslagen worden, en wie zijn wortels schendt, zal het zijn eigen voeten ervoor boeten.

¨
avatar
Sibbevader
Erfwacht

Man Aantal berichten : 3028
Woonplaats : Midgaard
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken http://hagal.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Samen gezondste oerbevolking ter wereld

Bericht  Irminiaz op ma 18 jan 2010, 12:57

Daarnaast verwacht men dat de meeste oertalen binnen 100 jaar zullen zijn verdwenen.
Een enorm spijtige zaak, symptomatisch voor het post-moderne tijdsvak. Evenwel is het Samisch volgens sommigen geen oertaal, bepaalde theorieën stellen dat de Samen in feite de nakomelingen zijn van de voor-neolithische jager-verzamelaarsvolkeren, die later massaal een Fins-Ugrische taal zouden hebben overgenomen.

_________________
"Zou ik Aarde niet loven? Zij draagt, spijst, zij koestert en dekt. Leven is goed en dood is goed. Ikzelf ben aarde, al stroomt in mijn bloed iets zuivers van Zon."
- René de Clercq (De Leeuwerik)

"Aus Dingen, denen wir ungerührt vorübergehen, weht uns, wenn wir ihren Hauch zu fühlen vermögen, noch die fernste Vorwelt entgegen. Wer seine Heimat liebt, muss sie auch verstehen wollen; Wer sie verstehen will, überall in ihre Geschichte zu dringen suchen" - Jakob Grimm
avatar
Irminiaz
Hagal-Getrouwen

Man Aantal berichten : 1437
Woonplaats : Oud-Ingveonenland
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum