Jubelpark heropent vernieuwde Merovingische zaal

Ga naar beneden

Jubelpark heropent vernieuwde Merovingische zaal

Bericht  Grendel op do 10 dec 2009, 20:45


Gisteren heropende het Brusselse Jubelparkmuseum, een onderdeel van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, de vernieuwde Merovingische zaal. Als laatste tentoonstellingszaal van het circuit ‘Nationale Archeologie’ was na de zalen ‘Prehistorie’ en ‘Gallo-Romeinen’ ook deze afdeling aan renovatie toe. Het belang van de Merovingische periode kan moeilijk overschat worden: het betreft één van de belangrijke scharnierpunten uit ons verleden. Niet alleen zijn onze gewesten de bakermat van de Frankische koningen, tevens is dit het tijdperk waarin de bevolking zich massaal tot het chr*stendom bekeerde.
Het traject werd volledig herdacht en op een logische en educatieve wijze uitgewerkt. Nieuwe aanwinsten en heel wat aanvullende informatie worden voorgesteld. De verlichting van de acht graven van Harmignies (Henegouwen), aangelegd in de vloer van de zaal, is volledig heraangepast. Centraal in de zaal stelt een hyperrealistisch poppentafereel op schaal 1/1 een funerair tafereel voor. Kledij, schoeisel en attributen van de mannequins zijn replica van bestaande Merovingische overblijfselen.Bijzondere aandacht werd besteed aan de artisanale activiteiten van de Merovingers. Hun vakmanschap komt tot uiting in wapens, kledingattributen, juwelen, glazen, aardewerk en voorwerpen uit been gemaakt. Op basis van archeologische informatie werden twee nieuwe maquettes gemaakt: het ene stelt een textielatelier voor, het andere een huis in aanbouw. Informatie over de eet- en spijsgewoonten van de Merovingers, een aspect dat vaak te weinig aan bod komt, kon visueel weergeven worden dankzij verschillende tekstbronnen.
Het kat- en muisspel van de Germaanse volkeren met de Romeinse machthebber, dat over meerdere eeuwen is gespreid en uiteindelijk de val van het Romeinse rijk heeft veroorzaakt, is visueel te volgen via een vernuftig opgebouwde filmvoorstelling. Tenslotte is men erin geslaagd om deze zaal, waar de meeste elementen aan de dood herinneren, weer tot leven te brengen, dankzij het prachtige oeuvre van niemand minder dan Gregorz Rosinski, tekenaar van de befaamde stripreeks Thorgal.
Meer info: tvbrussel interviewde conservator Alexandra De Poorter over de Merovingische collectie van het Jubelparkmuseum. Je vindt het filmpje op brusselnieuws.be.

Bron: http://www.archeonet.be

Een keer een bezoekje waard lijkt me, als we nog eens tijd hebben ...

_________________
„Er muoz gelîchsame die leiter abewerfen, sô er an ir ufgestigen ist.” - Meister Eckhart
avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Jubelpark heropent vernieuwde Merovingische zaal

Bericht  Adelbert op vr 11 dec 2009, 09:01

Tijd ontbreekt hier altijd, maar dan maken we maar eens tijd. Bovendien is het bijna Midwinterverlof

Adelbert

Man Aantal berichten : 1916
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum