Nieuw project Volkskunde Vlaanderen: Zoals gewoonlijk!?

Ga naar beneden

Nieuw project Volkskunde Vlaanderen: Zoals gewoonlijk!?

Bericht  Adelbert op za 28 nov 2009, 15:55ZOALS GEWOONLIJK!?Gewoonlijk zetten we ieder jaar een schoentje klaar voor de Sint, doen we een geheime wens als we de kaarsjes op onze verjaardagstaart uitblazen, eten we zoetigheden tijdens het Suikerfeest en gaan we graag naar een babyborrel. Of is dat toch allemaal niet zo gewoon? Je beseft het niet altijd, maar met gewoonten en gebruiken zoals deze zet je de tradities van je (voor)ouders voort.

Tradities zijn verbonden met voorwerpen, rituelen en waarden en spelen een belangrijke rol in ons leven. Er zijn een aantal tradities waar werkelijk iedereen mee vertrouwd is. Iedereen kent bijvoorbeeld wel carnaval, moederdag of Halloween. Andere tradities zijn dan weer persoonlijker en zijn alleen voor jou en je gezin heel speciaal. Misschien staan er bij jou in de familie iedere woensdagavond wel gehaktballetjes in tomatensaus op het menu of hebben jullie een heel eigen manier om iemands achttiende verjaardag te vieren. Verder zijn er ook nog tradities die eigen zijn aan een groep of cultuur of die te maken hebben met een bepaalde activiteit. Zo houden de schuttersgilden bijvoorbeeld nog altijd heel wat eeuwenoude gebruiken en gewoonten in ere. Heel eenvoudig gesteld kunnen we zeggen dat tradities te maken hebben met geboortes, de dood en alles daar tussenin.

Tradities zijn misschien wel alledaags, maar tegelijk ook heel waardevol. Zonder er bij stil te staan geeft een generatie via tradities een stukje van haar cultuur door aan de volgende. Maar waarom we bepaalde tradities door de jaren heen bewaren en andere gebruiken dan weer niet, is niet altijd zo duidelijk. Is het louter een kwestie van gewoonte of is er meer dan dat aan de hand? Bieden tradities ons misschien houvast op droeve of feestelijke momenten? Versterken ze het groepsgevoel? Of helpen ze ons vooral om onszelf en anderen beter te leren kennen?

In de komende maanden trekt Volkskunde Vlaanderen vzw er op uit om het antwoord op al deze vragen te achterhalen. Daarom hebben we zonet het project ‘Zoals gewoonlijk?!’ gelanceerd. En het liefst van al willen we nu iedereen bij dit project betrekken! Om zicht te krijgen op de tradities die in Vlaanderen leven, kunnen we je hulp namelijk goed gebruiken. Ga daarom naar de invulfiche en laat ons weten welke tradities jij belangrijk vindt. Zo kunnen wij een licht werpen op deze oude en nieuwe gewoonten en gebruiken.


http://www.tradities.be/

Adelbert

Man Aantal berichten : 1916
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Nieuw project Volkskunde Vlaanderen: Zoals gewoonlijk!?

Bericht  Adelbert op ma 04 jan 2010, 10:30

Ik denk dat we hier met Werkgroep Hagal best een belangrijke rol kunnen inspelen? Onze medewerking dringt zich mijn inziens op.
Lijkt mij geen slechte zaak om dat ook in de komende nieuwsbrief te vermelden.

Adelbert

Man Aantal berichten : 1916
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Nieuw project Volkskunde Vlaanderen: Zoals gewoonlijk!?

Bericht  Irminiaz op ma 04 jan 2010, 12:22

Mijn 5 keuzes:

SCHUTTERSGILDEN

De menselijke gewoonte om zich in een bond aan te sluiten, vroeger vaak ingebed in een functionele en sacrale context met betrekking tot de omringende gemeenschap/maatschappij, is eeuwenoud en universeel. Om die reden vind ik dat de Vlaamse of zelf geheel Noordwest-Europese manifestaties daarvan, als blijk van onze eigenheid, bewaard moeten blijven.

VOLKSDANSEN

Door de eeuwen heen door ons ontwikkeld, sporadisch aangevuld met externe elementen, geven traditionele volksdansen blijk van hoe onze voorouders tegen het leven aankeken. Bovendien zijn volksdansen die bijvoorbeeld met specifieke feesten op de jaarkalender verbonden zijn, een prachtige aanvulling van de symboliek van die feesten.

TRAWANTEL

Zie hierboven.

DE Bloeimaand (me.) RICHTEN
Verwant met de gebruiken omtrent de meiboom, is dit een prachtig gebruik om de Lente welkom te heten, wanneer die in de natuurlijke omgeving (of wat er in Vlaanderen van over blijft) waargenomen wordt.

DRIEKONINGEN

Vroeger kon men deze traditie overal nog regelmatig waarnemen. Het betreft de verbastering van een eeuwenoud gebruik, om het licht van huis tot huis te brengen en het einde van de Twaalf Dagen van Kerstmis, tevens het symbolische einde van de winter, aan te kondigen (vandaar ook de ster). Voor de symboliek alleen al, zou dit gebruik bewaard moeten blijven. Tegenwoordig wordt deze traditie helaas schaarser en lijkt ze bovendien overshaduwd te worden door volledig gecommercialiseerde, uitheemse "tradities" als Halloween (voor deze laatste hebben we reeds de gelijkaardige gebruiken rond Sint-Maarten, dus waarom zouden we Halloween nodig hebben?).

Volkomen voorspelbaar voor een Odalist, niet?

_________________
"Zou ik Aarde niet loven? Zij draagt, spijst, zij koestert en dekt. Leven is goed en dood is goed. Ikzelf ben aarde, al stroomt in mijn bloed iets zuivers van Zon."
- René de Clercq (De Leeuwerik)

"Aus Dingen, denen wir ungerührt vorübergehen, weht uns, wenn wir ihren Hauch zu fühlen vermögen, noch die fernste Vorwelt entgegen. Wer seine Heimat liebt, muss sie auch verstehen wollen; Wer sie verstehen will, überall in ihre Geschichte zu dringen suchen" - Jakob Grimm
avatar
Irminiaz
Hagal-Getrouwen

Man Aantal berichten : 1437
Woonplaats : Oud-Ingveonenland
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Nieuw project Volkskunde Vlaanderen: Zoals gewoonlijk!?

Bericht  Adelbert op vr 30 apr 2010, 10:09

“Welke tradities vind jij belangrijk en waarom?” Dat is de vraag waar Volkskunde Vlaanderen vzw de komende maanden een antwoord op zoekt. Daarvoor hebben we het project ‘Zoals gewoonlijk!?’ en de bijbehorende website www.tradities.be gelanceerd. Om zicht te krijgen op de tradities die in Vlaanderen leven, wil Volkskunde Vlaanderen vzw zoveel mogelijk mensen bij het project betrekken. Daarom roepen we iedereen op om ons te laten weten wat zijn of haar favoriete tradities zijn.

Surf naar www.tradities.be en laat ons weten welke tradities jij belangrijk vindt!


Tradities gezocht!

Volkskunde Vlaanderen – Huis voor immaterieel erfgoed vzw werkt samen met fotograaf Nick Hannes aan een fotoboek rond tradities, dat in Grasmaand (apr.) 2011 verschijnt.

Ken jij:
- een familie die suikerfeest viert,
- mensen die aan het bouwen zijn en van plan zijn om de Bloeimaand (me.) te richten,
- een koppel dat zijn 50ste of 60ste huwelijksverjaardag viert,
- een gezin dat een grote ooievaar in de tuin heeft staan omdat er net een baby geboren is en dat een babyborrel geeft,
- een groep vrienden die een schieting organiseert voor een vrijgezel,
- iemand die binnenkort 50 wordt en een groot feest geeft,
- een Marokkaans koppel dat gaat trouwen,
- of een Turkse familie die in de komende maanden een besnijdenisfeest viert?

Of weet jij waar nog een echte kermiskoers gereden wordt of waar we een interessant herdenkingsmonument langs de weg kunnen vinden? Dan zou jij ons enorm kunnen helpen! Laat ons dus zeker iets weten als deze mensen er geen bezwaar tegen zouden hebben als onze fotograaf bij die gelegenheid langskomt om enkele foto's voor het boek te nemen.

Je kan ons bellen op het nummer 09 223 97 00 of mailen naar info@volkskunde-vlaanderen.be.


Inzenden!
De Borelle was ook ideaal geweest, maar mijn oog valt daar nu pas op.

Adelbert

Man Aantal berichten : 1916
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Nieuw project Volkskunde Vlaanderen: Zoals gewoonlijk!?

Bericht  ossaert op vr 30 apr 2010, 12:36

Dit is er toch zwaar over:

- of een Turkse familie die in de komende maanden een besnijdenisfeest viert?

Dat deze verminking van jongens en meisjes tot de (import)volkskunde behoort, is zeer erg. Daarover zouden we toch stelling kunnen nemen? Geen volksvreemde element in de volkskunde en zeker niet mensonwaardige gebruiken ondersteunen.

De Groet
Jan
avatar
ossaert
Hagal-Getrouwen

Man Aantal berichten : 560
Woonplaats : Nabij de hoofdstad der Germanen
Registration date : 05-02-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Nieuw project Volkskunde Vlaanderen: Zoals gewoonlijk!?

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum