Trappist op kleine voet

Ga naar beneden

Trappist op kleine voet

Bericht  Adelbert op za 21 nov 2009, 11:01

Albertine Piels schreef:


Trappist op kleine voet

CHIMAY - Als monniken bier brouwen, doen ze dat met eerbied voor de aarde. Vandaar dat de brouwerij van Chimay haar ecologische voetafdruk heeft verkleind.

Van onze medewerkster

De trappistenbrouwerij Chimay heeft haar ecologische voetafdruk verkleind met 18,6 procent in vergelijking met 2001. Volgend jaar halen ze de 50 procent. Daartoe wordt 1 miljoen euro geïnvesteerd. Chimay loopt daarmee een stapje voor op de regionale akkoorden van de biersector en doet het ook heel wat beter dan de meeste landen die het Kyoto-verdrag hebben getekend. De inspanningen passen bij een brouwerij die onder de hoede staat van kloostermonniken. Duurzame ontwikkeling en maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn voor de monniken even belangrijk, zo niet belangrijker, dan winst maken.

Voor de directie is het schipperen tussen het runnen van een rendabel bedrijf en de richtlijnen van de monniken. ‘Het is soms lastig', zegt woordvoerder Philippe Henroz. ‘Vooral op het punt van efficiëntie zouden wij soms een andere keuze maken. Twee personen kunnen de bottelarij bedienen. Nu werken er tien, omdat de monniken de werkgelegenheid willen behouden.' Chimay is met de brouwerij en de kaasfabriek een van de grootste werkgevers in de omgeving. Alleen al bij de productie van de bieren werken er 95 personeelsleden.

Het bestuur van de Stichting Chimay, die de dagelijks gang van zaken regelt, heeft een serie maatregelen genomen om de uitstoot te verminderen. Het varieert van opleidingen voor chauffeurs in eco-rijden tot spaarlampen, maar de belangrijkste besparing haalt de brouwerij uit de installatie van een warmtewisselaar, die met de warmteoverschotten van de fabriek de abdij verwarmt. Verder zorgt de moderne technologie van de nieuwe ketels voor een energiebesparing en zijn er zonnepanelen geplaatst. Volgens algemeen directeur Bernard Bleus zijn de investeringen binnen zeven jaar terugverdiend. Behalve de zonnepanelen, daar is twintig jaar voor nodig. ‘Zakelijk en financieel gezien zou ik deze beslissing niet hebben genomen', zegt Bleus over die laatste investering. ‘Maar de monniken hebben het laatste woord.'

De abdijbrouwerijen nemen een bijzondere plaats in in het bedrijfsleven. De belangrijkste verantwoordelijkheden van de brouwerij zijn in handen van leken, maar de monniken hebben flink wat in de pap de brokken. Het is ook een van de eisen om de beschermde naam trappist te gebruiken (zie inzet).

Chimay is de grootste trappistenbrouwer met 160.000 hectoliter per jaar en een verwachte omzet van 39 miljoen in 2009. De economische crisis houdt dat cijfer stabiel en voor volgend jaar verwacht de directie ook geen groei. Groei is geen issue, in tegenstelling tot andere abdijen, waar de brouwerijen ondergeschikt moeten zijn aan het klooster. In Chimay hebben de monniken gekozen om via de brouwerij de regio van werkgelegenheid te voorzien. ‘Door onze groei gaat meer geld naar liefdadigheid en sociale projecten. We hebben het niet over doelen van 10 procent. Misschien 1 of 2 procent. Monniken geven geen harde targets', aldus Bleus.

Bron: De Standaard

Adelbert

Man Aantal berichten : 1916
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum