Gallische Hoeve Destelbergen

Ga naar beneden

Gallische Hoeve Destelbergen

Bericht  Grendel op za 10 okt 2009, 19:04

Nog eens wat nieuws van onze vrienden uit de Gallische hoeve van Destelbergen.Wit goud op de Gallische hoeve in Destelbergen
Begin Herfstmaand (sep.) konden de experimentele archeologen van de Gallische hoeve in Destelbergen, met de hulp van een school uit Liedekerke, een zoutoven reconstrueren. De oven meet ongeveer 80 x 100 centimeter en is een stuk kleiner dan voorbeelden die uit archeologische contexten gekend zijn. Deze kleinere module leent zich echter uitstekend om er enkele experimenten mee uit te voeren. Uit een eerste test bleek al dat het zoutzieden niet zomaar een zaak is van pekel te laten verdampen op een vuurtje. “Zoutzieden was duidelijk een technisch ambacht waarvan we de vaardigheden nog niet volledig onder de knie hebben,” aldus Johan Rommelaere.
De Gallische hoeve in Destelbergen is de reconstructie van een kleine landelijke nederzetting uit de Late ijzertijd. Het project is het enige van die aard in Vlaanderen. Experimentele archeologie is er, naast educatie door middel van living history, een van de belangrijkste doelstellingen van de gelijknamige vrijwilligersvereniging die het project in stand houdt.Zout was gedurende de prehistorie (en latere perioden) een zeer belangrijk levens- en handelsproduct. Romeinse legioensoldaten werden voor een deel in zout uitbetaald, vandaar het begrip “salaris”. De zouthandel heeft duidelijk invloed gehad op de sociale relaties tussen verschillende gemeenschappen en culturen (denken we maar aan Hallstatt en de Hallstattcultuur). Het kostbare zout wordt dan ook wel eens als het “witte goud” bestempeld. Tijdens de ijzertijd en de Romeinse periode bevonden zich langs de Noorzeekust talrijke kleinschalige zoutziedersateliers. Van pekel gewonnen uit geconcentreerd zeewater werd door middel van zoutovens zout gewonnen. Het typische aardewerk dat hiervoor gebruikt werd gaf aanleiding tot de naam “briquetage” waarmee deze activiteiten soms aangeduid worden in de archeologische literatuur.
De gereconstueerde zoutoven in Destelbergen werd volledig in leem verschraald met stro gerealiseerd. Het vaste rooster rust op een viertal bogen die op een steun van wilgetenen geboetseerd werden. De basis van het rooster kon gemaakt worden door takken te “omwikkelen” met een dikke laag leem en deze kruiselings over de bogen te plaatsen. Deze basis gaf voldoende steun om het rooster verder af te werken. De bouw diende in fasen te gebeuren om de leem telkens voldoende te laten drogen om de volgende lagen te kunnen dragen.
Een eerste test op 3 en 4 Herfstmaand (sep.) toonde al aan dat het zoutzieden niet zo maar een zaak is van pekel te laten verdampen op een vuurtje. “Opvallend was hoeveel zout zich aan de buitenzijde van het poreuze aardewerk afzette,” vertelt voorzitter Johan Rommelaere. “Onze set briquetageaardewerk bleek ook maar één maal bruikbaar. We proberen met onze experimenten ook inzicht te krijgen over de functie van de verschillende types van briquetageaardewerk. Archeologen zijn het hierover nog lang niet eens. We zetten in elk geval onze experimenten om het witte goud te produceren voort!”
Bron: Archeonet

_________________
„Er muoz gelîchsame die leiter abewerfen, sô er an ir ufgestigen ist.” - Meister Eckhart
avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum