Open Monumentendag in PAM Velzeke

Ga naar beneden

Open Monumentendag in PAM Velzeke

Bericht  Grendel op wo 26 aug 2009, 17:17

Op 12 en 13 Herfstmaand (sep.) opent het Provinciaal Archeologisch Museum (pam) Velzeke naar goede gewoonte weer zijn deuren voor Open Monumentendag (OMD). Dit jaar staat OMD in het teken van ‘Zorg’. In Velzeke kan je dit jaar naast een bezoek aan de permanente collectie ook weer terecht voor een tijdelijke tentoonstelling die aansluit bij het OMD-thema. In de tentoonstelling wordt de dodenzorg van de prehistorie tot de middeleeuwen belicht. Je kunt zelfs getuige zijn van een heuse lijkverbranding. Daarnaast is er tijdens het weekend een flinke brok ‘levende geschiedenis’ en wordt de Romeinse glas- en pottenbakkersoven
weer in werking gesteld. Heb je altijd al willen weten hoe mensen vroeger omgingen met het verlies van een dierbaar persoon? Ben je nieuwsgierig naar de manier waarop men de overledene een laatste eer betuigde in bijvoorbeeld de middeleeuwen? In de tentoonstelling ‘Uit zorg…voor de doden’ wordt de dodenzorg van de prehistorie tot de middeleeuwen. Om dit verhaal te vertellen, worden er voor het eerst enkele boeiende stukken tentoongesteld uit recente opgravingen samen met enkele nieuwe aanwinsten én onlangs gerestaureerde objecten uit het depot van het museum. Deze objecten zullen de bezoekers samen met educatieve paneelteksten doorheen de tijd loodsen, zodat ze een goed beeld krijgen van de evolutie die de ‘dodenzorg’ in onze streken kende. Aansluitend zijn er doorlopend gratis themarondleidingen rond dit
onderwerp voorzien met gidsen die het geheel nog levendiger zullen maken. Als afsluiter van het weekend kan je op zondag 13 Herfstmaand (sep.) om 17 uur op het openluchtpark (naast het museum) getuige zijn van een heuse lijkverbranding.Uit zorg… voor de levende geschiedenis zorgt pam Velzeke ook voor enkele andere activiteiten op het openluchtpark. Zo zal er dit jaar opnieuw een robbertje geknokt worden. Deze keer zal de aandacht vooral uitgaan naar de ‘echte’ man-tot-man gevechten. Deze zullen levendig geënsceneerd worden door bekende groepen uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Daarnaast zullen Romeinse legionairs op de vuist gaan met een bende woeste vikingen en treden de stoere gladiatoren aan. Hou je vervolgens klaar voor de komst van een Keltische strijdwagen. Deze unieke strijdwagen getrokken door twee Halflingerpaarden en bemand door de meest heldhaftige, sterke krijgers wordt zo de vijandelijke linies ingestuurd. Wegens het succes van het glas- en ambachtenweekend, worden de Romeinse glas- en pottenbakkersoven ook weer in werking gesteld. Ook nu weer zal je kunnen kijken naar leerrijke demonstraties verzorgd door specialisten in de antieke glasblaaskunst.

Het pam zorgt uiteraard ook voor een hapje en een drankje, en op zondag 13 Herfstmaand (sep.) vanaf 12 uur kan je er terecht voor een aperitiefconcert ‘Zingen en klinken met Bacchus’ verzorgd door het koor Crescendo. Zij zullen schalkse liederen brengen over liefde, wijn en de geneugtes des levens.

Praktisch:
zaterdag 12 Herfstmaand (sep.) van 13 tot 18 uur en zondag 13 Herfstmaand (sep.) van 10 tot 18 uur. Provinciaal Archeologisch Museum Velzeke (Paddestraat 7, 9620 Zottegem-Velzeke).

Bron: http://www.archeonet.be

_________________
„Er muoz gelîchsame die leiter abewerfen, sô er an ir ufgestigen ist.” - Meister Eckhart
avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Open Monumentendag in PAM Velzeke

Bericht  Irminiaz op za 29 aug 2009, 20:54

Daarnaast zullen Romeinse legionairs op de vuist gaan met een bende woeste vikingen en treden de stoere gladiatoren aan.
Suspect

Wat volgt? Samothrakische Kabeiren vechten met een stel rugbyspelers van Polynesische afkomst?

_________________
"Zou ik Aarde niet loven? Zij draagt, spijst, zij koestert en dekt. Leven is goed en dood is goed. Ikzelf ben aarde, al stroomt in mijn bloed iets zuivers van Zon."
- René de Clercq (De Leeuwerik)

"Aus Dingen, denen wir ungerührt vorübergehen, weht uns, wenn wir ihren Hauch zu fühlen vermögen, noch die fernste Vorwelt entgegen. Wer seine Heimat liebt, muss sie auch verstehen wollen; Wer sie verstehen will, überall in ihre Geschichte zu dringen suchen" - Jakob Grimm
avatar
Irminiaz
Hagal-Getrouwen

Man Aantal berichten : 1437
Woonplaats : Oud-Ingveonenland
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Open Monumentendag in PAM Velzeke

Bericht  Adelbert op zo 30 aug 2009, 08:36

Het is met andere woorden het kijkje nemen waard

Adelbert

Man Aantal berichten : 1916
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Open Monumentendag in PAM Velzeke

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum