'Moderne mens at Neanderthaler op'

Ga naar beneden

''Moderne mens at Neanderthaler op''

Bericht  Sibbevader op do 21 mei 2009, 22:54

Fernando Rozzi van het Franse Centre National de la Recherche Scientifique denkt te hebben ontdekt waarom de Neanderthaler ongeveer 30.000 jaar geleden uitstierf. Ze werden opgegeten door mensen.

Rozzi en zijn onderzoeksteam analyseerden sporen op een prehistorisch kaakbot. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Anthropological Sciences.

Op het kaakbeen van een Neanderthaler dat werd gevonden Les Rois in de Provence troffen de onderzoekers sporen aan die erop zouden wijzen dat de moderne mens de Neanderthaler slachtten en vervolgens verorberden. De kaak is op een manier bewerkt zoals mensen dat ook bij herten en andere dieren deden. De uit kaak verwijderde tanden werden volgens Rozzi mogelijk gebruikt om er een halsketting van te maken.

Kannibalen?
Volgens Rozzi moeten we accepteren dat onze voorouders kannibalen waren en mogelijk het uitsterven van de Neanderthaler op hun geweten hebben. Andere wetenschappers zijn echter niet overtuigd door het rapport van Rozzi. Zo laat Francesco d’Errico van het prehistorisch instituut in Bordeaux tegenover de Daily Mail bijvoorbeeld weten dat "een paar slachtsporen nog geen bewijs zijn voor kannibalisme".

Professor Christ Stringer van het Natural History Museum in Londen zegt in The Guardian dat hij het onderzoek van Rozzi interessant vindt, maar dat er niet direct uit geconcludeerd kan worden dat onze voorouders kannibalen waren.

Nevelen
Neanderthalers leefden tienduizenden jaren geleden in Europa maar stierven ongeveer 30.000 jaar geleden uit. Waarom is niet bekend. De Neanderthalers stierven uit in de periode dat de homo sapiens (moderne mens) opkwam. Of de moderne mens een rol heeft gespeeld bij het uitsterven van dit mensenras is onbekend en wordt niet uitgesloten.

Historiek.net

Rapport van de onderzoekers (pdf)

_________________
Als wachter over recht en wet stelt men de boom aan de grens van de gemeente; hij moet als een vertegenwoordiger van de hoogste rechter, het veld behoeden en de boosdoeners tegenhouden. Daarom bestraft men de boomschender als een rover of moordenaar: wie de kruin van een groene boom afslaat, zal op zijn stam het hoofd afgeslagen worden, en wie zijn wortels schendt, zal het zijn eigen voeten ervoor boeten.

¨
avatar
Sibbevader
Erfwacht

Man Aantal berichten : 3028
Woonplaats : Midgaard
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken http://hagal.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: 'Moderne mens at Neanderthaler op'

Bericht  Maarten op za 23 mei 2009, 17:33

Hoe weten we nou dat onze voorouders de neanderthalers opaten? Het is mij namelijk bekend dat in de tijd van de Neaderthalers en de eerste Homp Sapiens ook nog tussenhangende mensensoorten aanwezig waren. Ook heb ik eens gelezen dat de Neaderthalers verwant waren aan de Homo Sapiens, en dus in feite ook gedeeltelijk voorouders van ons zijn, die tevens de eerst bewoners van Europa waren.
Veel speculaties, probeer het maar eens te bewijzen.
avatar
Maarten

Man Aantal berichten : 6
Woonplaats : Wieringermeer
Registration date : 05-05-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: 'Moderne mens at Neanderthaler op'

Bericht  Grendel op za 06 jun 2009, 17:26

"een paar slachtsporen nog geen bewijs zijn voor kannibalisme".

En het voorkomen van kannibalisme op zich vormt geenszins een verklaring voor het uitsterven van de Neanderthaler.

Wéér een gefrustreerde academicus die wat aandacht nodig heeft, blijkbaar

_________________
„Er muoz gelîchsame die leiter abewerfen, sô er an ir ufgestigen ist.” - Meister Eckhart
avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: 'Moderne mens at Neanderthaler op'

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum