Het haaroffer

Ga naar beneden

Het haaroffer

Bericht  Sibbevader op wo 11 feb 2009, 10:59

Kenny
Uit het zonet verkregen boek: "De seizoensfeesten" door J. Rasch.

Quote:
"De kerstkoeken en brooden herinneren aan de oude offerkoeken. De brooden in den vorm van een haarvlecht zijn wellicht een overblijfsel van het oude haaroffer...."


Het oude haaroffer?

Nog nooit van gehoord...

Misschien iemand op dit forum?

Sibbevader
Eigenlijk niet nee!

Ik weet wel dat vlechten een soort 'magisch' iets was om verscheidene krachten tot één geheel samen te smelten!

Zo gebruikte men een vlegsel van negenderlei hout (9 soorten, 9 andere heilbrengende krachten) om op feesten het plechtige vuur aan te steken!

Daarom dat sinds oudsher kroontjes worden gevlochten uit verschillende planten / bloemen!

Tijdens het huwelijkfeest zou het haar van de bruid worden gevlochten.... vanaf dan is ze een wijf! (wijf = weven / gevlochten haar) Een getrouwde vrouw dus!

Nog iets over de vlecht volgens Erik Claus in zijn boekje "Tekens van toen voor ons volk vandaag":

Quote:
De Vlecht

Kracht - Gezondheid - Overvloed

Wens naar een lang leven in welzijn. Is gekend als vlechtgebak. Vlechten met drie lengtes symboliseert de drie lotsdraden, die door de Nornen samengevlochten worden tot een heilvol leven.
In de vikingtijd zien wij de vlecht als amulet, later als wandversiering in boerenwoningen en dikwijls als versiering op kledij.

Kenny
Gisteren "ontdekt" in "Nordisk Hedendom" van Folke Ström:

Quote:
"Een eigenaardig type van offervondsten, gekend van vele plaatsen in Denemarken, zijn van haarvlechten. Er zijn zelfs haarvlechten gevonden in het Veen en de pollenanalyse dateert deze vlechten tot het einde van de Bronstijd. Haaroffers zijn voldoende gekend vanuit andere delen van Europa, o.a. vanuit de Klassieke tijd, daar deze offers toegepast werden in verschillende omstandigheden en voor allerlei redenen. Van de Deense haaroffers uit de Bronstijd wordt aangenomen dat de vrouwen deze offers gaven aan een vruchtbaarheidsgodheid"Het haaroffers bestond dus! Hiermee ben ik uit mijn lijden verlost!

_________________
Als wachter over recht en wet stelt men de boom aan de grens van de gemeente; hij moet als een vertegenwoordiger van de hoogste rechter, het veld behoeden en de boosdoeners tegenhouden. Daarom bestraft men de boomschender als een rover of moordenaar: wie de kruin van een groene boom afslaat, zal op zijn stam het hoofd afgeslagen worden, en wie zijn wortels schendt, zal het zijn eigen voeten ervoor boeten.

¨
avatar
Sibbevader
Erfwacht

Man Aantal berichten : 3028
Woonplaats : Midgaard
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken http://hagal.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het haaroffer

Bericht  Sibbevader op wo 11 feb 2009, 11:00

Sibbevader
Blij om dit te horen! Wink

Wel heb ik nog niet veel over haaroffers gehoord!

Voor niet-Heidense volkskundigen niet interessant genoeg? Shocked

Sibbevader
Even gegoegeld:

http://www.nissaba.nl/godinnen/beschrhek.shtml :
Quote:
Helena werd ook geassocieerd met een haaroffer voor haar zuster, maar omdat ze niet al te bereidwillig was om haar haar af te knippen, moest haar dochter Hermione dat uiteindelijk doen. Haaroffers werden ook gegeven voor Athene Hygeia, die werd vereerd in Sykion, en op het eiland Paros. Haaroffers zijn ook genoemd in verband met de godin in Syrië, waar het haaroffer werd gegeven als alternatief voor het verrichten van seksuele handelingen in de tempel voor de godin. Het haaroffer was verder verplicht als onderdeel van rouwrituelen. Pausanias beschrijft een afbeelding waarop Helena voorkomt met Aethra, de moeder van Theseus, metkaalgeschoren hoofd.


http://www.maatschappijdernederlandseletterkunde.nl/mnl/levens/71-72/graft.htm :
Quote:
Naast de palmpaas is er een tweede volkskundig onderwerp waarvan ze in de loop der jaren een diepgaande studie heeft gemaakt, de pemmatologie, het onderzoek van brood- en gebakvormen. Haar oudste pemmatologische bijdrage (over het haaroffer in gebakvorm) is uit 1907. Aangezien palmpasen een van de weinige in Nederland voortlevende gebruiken van volkskundige aard is waarbij het brood een functie heeft, is het begrijpelijk dat ze van dit element een opzettelijk studieobject maakte, waarbij achtereenvolgens de duivekater, brood en koek op kerkelijke feestdagen, het oudgermaanse offerbrood en soortgelijke onderwerpen werden behandeld.

Bron:
Nog eens het haaroffer in gebakvorm in Volkskunde 19, 1907, p.30-33.


http://mariannesweb.nl/folklore/kerst.htm :
Quote:
ENGELENHAAR
Grieken en Germanen kenden het haaroffer en hingen lokken afgesneden haar in de bomen. Misschien heeft ons engelenhaar hier iets mee te maken.


http://www.kuleuven.be/thomas/actualiteit/indekijker_lo/7c/impuls_c.htm :
Quote:
Van vruchtbaar haar naar engelenhaar

Grieken, Kelten en Germanen kenden het haaroffer en hingen lokken afgesneden haar in de bomen. Het haar is het bestgroeiend element van ons lichaam. Beharing was ook beschermend. Lange haren werden vaak gedragen als teken van leven. Kort haren, kaalheid enz. werden aanzien als een beperking van de levenswil, als een straf, denken we maar aan het kaalscheren van vrouwen die werden beschuldigd van collaboratie. Een haarlok van een pasgeboren kind dicht bij je bewaren werd ook aanzien als bescherming van de groeikracht van het kind zelf. Ook het haar ging zoals de zaden en de vruchten de weg van de verzilvering op. Zilveren draden werden in de boom opgehangen als vervanging van het haar. Later werd het 'zilveren' haar verbonden aan de christelijke beelden van de engelen die ook met lange blonde haren werden voorgesteld. In de verhalen over de geboorte van Jezus wordt bij de evangelist Lucas over een engelenkoor gesproken dat de vrede aankondigt. Deze gegevens worden met elkaar verbonden en zo beeldt het engelenhaar in de kerstboom zowel christelijke als Germaanse betekenissen uit. Omdat het materiaal waaruit engelhaar was gemaakt, stevige jeuk kon veroorzaken geraakte het in onbruik en werd vervangen door sneeuw en slingers.


http://dbnl.org/tekst/_jaa002189201_01/_jaa002189201_01_0017.htm :
Quote:
Het eerste met dit werk samenhangende opstel was het in 1884 verschenen ‘De betrekking tusschen mensch-, dier- en plantenleven naar het volksgeloof’. In 1886 en 1887 volgde zijn geschrift ‘Ueber das Haaropfer und einige andere Trauergebräuche bei den Völkern Indonesiëns’, waarin hij de waarheid der stelling van Frazer, dat de plechtigheden bij dood, begrafenis enz. niet zoo zeer uit toegenegenheid dan wel uit vrees voor de dooden ontstaan zijn, ten opzichte der volken van den Indischen Archipel aantoonde, en tevens het haaroffer bij andere gelegenheden besprak.


Veel wijzer dan het bestaan van het haaroffer zijn we niet geworden... het internet is dus niet oppermachtig!

_________________
Als wachter over recht en wet stelt men de boom aan de grens van de gemeente; hij moet als een vertegenwoordiger van de hoogste rechter, het veld behoeden en de boosdoeners tegenhouden. Daarom bestraft men de boomschender als een rover of moordenaar: wie de kruin van een groene boom afslaat, zal op zijn stam het hoofd afgeslagen worden, en wie zijn wortels schendt, zal het zijn eigen voeten ervoor boeten.

¨
avatar
Sibbevader
Erfwacht

Man Aantal berichten : 3028
Woonplaats : Midgaard
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken http://hagal.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum