Gouwen en de Gouwding

Ga naar beneden

Gouwen en de Gouwding

Bericht  Ratatosk op di 10 feb 2009, 13:28

Sibbevader schreef:Naar aanleiding van een onderwerp bij onze buren van het Nederlands Heidendom kwam ik op deze bladzijde van Wikipedia terecht: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouw_%28Germaans%29

Daar staat onder meer ....


Rechtspleging in de gouw.

De centrale instelling was het gouwding. Dit was de bijeenkomst van dinggenoten, de vrije en weerbare mannen, op gezette tijden (meestal drie keer per jaar) op een vaste plaats (oorspronkelijk in de open lucht), waar werd rechtgesproken volgens het volksrecht en waar andere grote beslissingen werden genomen. De bijeenkomst stond onder leiding van een bij acclamatie aangewezen voorzitter, de rechter of richter. Deze voorzitter was na de inlijving in het Frankische Rijk de graaf. Naast de drie vastgestelde echte of geboden dingen waren er de ongeboden dingen voor bijzondere gevallen. De dinggenoten waren dingplichtig, dat wil zeggen zij verplicht aanwezig moesten zijn. Karel de Grote veranderde de dingplicht voor ongeboden dingen door een afvaardiging van scabini (waarvan afgeleid schepenen). Vanaf de tiende eeuw raakten gouwen en gouwdingen in verval door de uitbreiding van de horigheid (waardoor het aantal vrije mannen afnam) en de verbrokkeling van de gouwen in graafschappen. De gouwnaam bleef evenwel nog lange tijd in gebruik voor geografische situeringen.

Interessant allemaal .... Gouw Vlaanderen ofte Pagus Flandrensis!

http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlaanderengouw


Sibbevader schreef:
Over Vlaanderen (ergens op Wikipedia):

    De gebieden langs de getijdengeulen werden echter dagelijks overspoeld door de getijden. In een dergelijk gebied ontstond de brede Testerepgeul met een langgerekt schorrengebied. Langs deze grote geul ontstonden er nederzettingen zoals Oostende, Westende en ook Walraversijde. Ze lagen in een getijden- en waddengebied doorsneden door vele getijdengeulen, waarvan er nu nog enkele bestaan. Vanaf de 8ste eeuw, toen dit gebied steeds minder overspoeld werd door de zee en de getijdengeulen begonnen dicht te slibben, kwamen er zich permanent bewoners, ditmaal Saksen, vestigen op wat hoger gelegen gedeelten in dit gebied. Het kustgebied werd aangeduid als pagus Flandrensis (Vlaanderengouw), waarin het Saksisch woord flam voorkomt (veilige hoogte in overstroomd gebied). De schorrenvegetatie was uitermate geschikt voor de schapenteelt. De wol van deze schapen werd gegeerd en er ontstond in de Merovingische tijd een industrie rond ‘het Friese laken’.

avatar
Ratatosk
Hagal-Getrouwen

Man Aantal berichten : 111
Woonplaats : Isingaheim
Registration date : 09-02-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum