Film: "Our daily bread"

Ga naar beneden

Film: "Our daily bread"

Bericht  Ratatosk op ma 09 feb 2009, 21:08

Sibbevader schreef:Eten: we doen het bijna allemaal minstens drie keer per dag, maar velen onder ons vragen zich zelden af waar al dat voedsel vandaan komt. Eieren? Die koop je in de supermarkt! En waar haalt de supermarkt die eieren? Op een boerderij! Maar de realiteit ziet er vaak enigszins anders uit. In zijn nieuwste film Our Daily Bread toont Nikolaus Geyrhalter hoe en waar het voedsel in Europa geproduceerd wordt.

SURREALISME EN EFFICIËNTIE

In steriele, verzegelde kamers broeden kippen die men nauwgezet observeert. Een enorme buis zuigt zalmen uit een fjord. Metalen tanden vermalen velden vol zonnebloemen die d.m.v. chemicalien net op het juiste moment verwelkten.Kippen worden in stukken gesneden en varkens worden leeggehaald in enkele
seconden. Koeien vragen een beetje meer tijd. 'Our Daily Bread' geeft een beeld van de hoogtechnologische landbouw en de industriële voedselproductie. De film toont de plekken waar voedsel wordt geproduceerd in Europa: surrealistische landschappen - optimaal voor tractor en landbouwwerktuigen, steriele kamers in koele industriële gebouwen die zijn ontworpen om logistieke efficiëntie te garanderen, machines die uniforme materialen vereisen opdat ze die vloeiend kunnen verwerken. Wat lijkt op iets uit de sciencefictionwereld is werkelijkheid.

Ons voedsel wordt geproduceerd in spectaculaire ruimtes die zelden gezien worden. Er is weinig plaats voor mensen hier. Ze lijken haast fouten in het systeem: te klein en te kwetsbaar, hoewel ze zich zo goed mogelijk proberen aan te passen, met hygiënische kledij, oorbeschermers en helmen. Ze voeren jobs uit waarvoor nog geen machines zijn uitgevonden. Wanneer een werknemer een pauze neemt om een hapje te eten, lijkt dat een absurd contrast te creëren, maar tegelijkertijd refereert het aan de uiteindelijke bedoeling van deze schijnbaar utopische fabrieken. Precieze shots die elkaar voortdurend opvolgen, tonen de efficiëntie van het systeem, ontbloten het en benaderen het met een mix van fascinatie en afschuw.

Our Daily Bread toont de industriele voedselproductie als een reflectie van onze maatschappelijke waarden: een overvloed aan alles, snel en eenvoudig gemaakt door gespecialiseerde enkelingen. Zonder commentaar en interviews ontvouwt de film zich op het scherm als een verstorende droom: een dwingende kijk, vergezeld door gegons, geklater, gedreun en geslurp - de hydraulische ademhaling van de machines. Alleen het krijsen van de dieren klinkt nóg luider.
Our Daily Bread nodigt uit om naar de grond van de dingen te gaan, te kijken, te luisteren en ons te laten verbazen, om na te denken over onze samenleving en de huidige toestand daarvan. Alleen nadat je het zelf gezien hebt, kan je het geloven.

Bron: BFD. Vertaling: Reine De Pelseneer, Velt.
avatar
Ratatosk
Hagal-Getrouwen

Man Aantal berichten : 111
Woonplaats : Isingaheim
Registration date : 09-02-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum