Beschermde Kasteelsite te Schendelbeke

Ga naar beneden

Beschermde Kasteelsite te Schendelbeke

Bericht  Svargaloka op wo 25 apr 2012, 17:08

Schendelbeke - Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois beschermt de kasteelsite in Schendelbeke (Geraardsbergen) als archeologische zone.

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de voorlopige bescherming van de kasteelsite in Schendelbeke (Geraardsbergen) als archeologische zone ondertekend. In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen het jaar de definitieve bescherming.
Het kasteel van Schendelbeke dateert uit de late 13de of vroege 14de eeuw en speelde een rol in de versterking van de oostgrens van het Graafschap Vlaanderen en in de Honderdjarige oorlog. In 1453 werd het kasteel ingenomen en vernield door de Bourgondische hertog Philips de Goede. Na de verwoesting bleef het archeologisch bodemarchief nagenoeg onaangeroerd en in optimale omstandigheden bewaard.
“De bescherming van dit waardevolle gebied zorgt er voor dat voortaan rekening wordt gehouden met de archeologische waarde van de ondergrond,” aldus minister Bourgeois. “Een aantal voorschriften in deze bescherming moeten ervoor zorgen dat ingrepen in de bodem op een wetenschappelijk verantwoorde manier gebeuren. De site moet behouden blijven, enerzijds als getuige, anderzijds met het oog op toekomstig onderzoek.”
In 1965 werden fundamenten van het kasteel aangetroffen bij de aanleg van de hogedruk waterleiding Elst-Espinette. In 1974 werd een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd door enkele amateurarcheologen uit Schendelbeke. In 2009 is een archeologische evaluatie en waardering van de kasteelsite uitgevoerd. Dit onderzoek, uitgevoerd door RAAP Archeologisch Adviesbureau, heeft de archeologische resten van het kasteel nauwkeurig in kaart gebracht. Het rapport van dit onderzoek vormde het uitgangspunt voor de opmaak van voorliggend beschermingsdossier.
avatar
Svargaloka

Vrouw Aantal berichten : 3
Woonplaats : Geraardsbergen ofte Giesbaargen
Registration date : 18-03-12

Profiel bekijken http://www.zzz.zoleerikhetalfabet

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum