Replica "Dover Bronze Age Boat" komt naar Vlaanderen

Ga naar beneden

Replica "Dover Bronze Age Boat" komt naar Vlaanderen

Bericht  Grendel op za 10 maa 2012, 10:35

Specialisten zijn bezig met een replica van de in 1992 ontdekte ‘Dover Bronze Age Boat’, een schip dat in de bronstijd gebruikt werd om het Kanaal over te steken. De reconstructie past in het project ‘BOAT 1550 BC’, waaraan ook archeologen van de Universiteit Gent meewerken. De replica op halve grootte zal deel uitmaken van een tentoonstelling over de contacten tussen de gemeenschappen aan weerszijden van het Kanaal. In 2013 zal de expo ook te zien zijn in het archeologisch museum in Ename.

De ‘Dover Bronze Age Boat’ werd in 1992 ontdekt tijdens werken voor een voetgangerstunnel in Dover (UK). Onderzoek dateerde de boot op 1550 voor Christus. De boot, daarmee een van de oudste bekende zeegaande boten, is nu in goede staat te bezichtigen in het museum van Dover, ook al is hij niet volledig. “De boot was naar schatting 12 tot 15 meter, en werd gebruikt om goederen, onder meer bronsmetaal, te vervoeren,” zei archeoloog Guy De Mulder (UGent) aan Belga. “Het leven aan weerszijden van het Kanaal vertoonde heel wat gelijkenissen. Niet alleen in het gebruik van materialen, maar ook inzake begrafenisrituelen en types van gebouwen bijvoorbeeld. Er was een duidelijke socio-economische interactie.”

Vier experts zijn nu bezig met het minutieus nabouwen van de boot. Ze maken daarbij gebruik van nagemaakte bronzen werktuigen. Bedoeling is de replica begin Bloeimaand (me.) te water te laten. Daarna wordt de boot geïntegreerd in een tentoonstelling die in het najaar in Boulogne-sur-Mer te zien zal zijn. In de eerste helft van 2013 komt de expositie naar Ename. De tentoonstelling doet ook Dover aan. Binnen het project passen ook nog congressen, een lezingencyclus voor het brede publiek en de lancering van een archeologische kit voor pedagogische doeleinden.

Het project ‘BOAT 1550 BC’ werd opgezet met onder meer Europese fondsen voor regionale ontwikkeling en wil een licht werpen op de gemeenschappelijke geschiedenis van Groot-Brittannië, Frankrijk en België.

Bron: http://www.archeonet.be

_________________
„Er muoz gelîchsame die leiter abewerfen, sô er an ir ufgestigen ist.” - Meister Eckhart
avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum