Geschiedenis van Brabant: van hertogdom tot heden

Ga naar beneden

Geschiedenis van Brabant: van hertogdom tot heden

Bericht  Grendel op do 05 jan 2012, 18:04

Aangezien de ArcheoNet-redactie ook in 2012 weer een massa recensie-exemplaren van interessante publicaties verwacht, hebben we onze salontafel even vrijgemaakt bij het begin van het nieuwe jaar. Daarop lag nog één publicatie uit 2011 die nog niet aan bod kwam op deze website: het vuistdikke boek ‘Geschiedenis van Brabant. Van het hertogdom tot heden’. Het is een geactualiseerde heruitgave van het standaardwerk uit 2004, waarin de nieuwste inzichten uit het historische onderzoek werden opgenomen.De uitgave uit 2004 was in feite de eerste algemene Brabantse geschiedenis sinds J.B. David in 1855 zijn ‘Geschiedenis van Brabant’ liet verschijnen. De algemene Brabantse geschiedschrijving werd dan ook allerminst bevorderd door de opsplitsing van het middeleeuwse hertogdom tijdens recentere periodes. Vlaams-Brabant, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Waals-Brabant, Antwerpen en het Nederlandse Noord-Brabant: vandaag beslaat het voormalige Brabantse territorium vijf verschillende provincies.

Deze verdeeldheid maakt het wel mogelijk om vergelijkingen te maken tussen al dan niet uiteenlopende evoluties in verschillende territoria die vertrokken vanuit een gemeenschappelijke historische basis. Deze vergelijkingen overschrijden bovendien de territoriale grenzen: het boek toont wat typisch Brabants was en in hoeverre dit afweek van de rest van de Lage Landen. Daarbij gaat de aandacht uit naar de politieke lotgevallen en de institutionele uitrusting, naar de sociaal-economische toestanden en naar het geestesleven in de meest brede zin van het woord. Hoewel die drie terreinen natuurlijk niet helemaal synchroon evolueren, werd omwille van de overzichtelijkheid toch gekozen voor een chronologische indeling in hoofdstukken, gebaseerd op het institutionele kader.

In de loop van de geschiedenis is Brabant voortdurend opnieuw ingevuld. Romeinen, vroegmiddeleeuwse boeren en aristocraten, abdijen, graven van Leuven, machtshebbers van Lotharingen, Bourgondische hertogen, prinsen van Oranje, Spanjaarden, Fransen: ze hebben er met wisselend succes voet aan de grond gekregen. Gelegen in het hart van de Nederlanden was Brabant het eerste gewest in de ‘rangorde’ van de zeventien gewesten. Het hertogdom vormde met zijn hoofdsteden Brussel, Leuven, Antwerpen en ’s-Hertogenbosch een brandpunt van bestuur, cultuur en economie. Gebeurtenissen in Brabant hadden daarom vaak ingrijpende gevolgen voor alle Nederlandse gewesten.

De geschiedenis van Brabant wordt in dit boek door tientallen gerenommeerde auteurs beschreven in een samenhangend overzicht, met aandacht voor politiek, religie, sociale en economische ontwikkelingen en cultuur. De auteurs hebben daarbij geprobeerd om wetenschappelijk gefundeerde, maar leesbare teksten te leveren. Ze laten de geschiedenisliefhebber op een vlotte manier kennismaken met de leef- en denkwereld van zijn Brabantse voorouders. Achteraan het boek werd ook een uitgebreide selectie van relevante bronnen en studies opgenomen. In deze heruitgave werden de teksten geactualiseerd en uitgebreid met een geografisch en een personenregister.

Het boek ‘Geschiedenis van Brabant. Van het hertogdom tot heden’ brengt tweeduizend jaar Brabantse geschiedenis op een fascinerende wijze in beeld. Deze kleurrijke uitgave, die 720 pagina’s telt en meer dan 350 afbeeldingen bevat, staat garant voor urenlang lees- en bladerplezier.

Praktisch: ‘Geschiedenis van Brabant. Van het hertogdom tot heden’ (ISBN 978 90 5826 813 6) is verschenen bij Davidsfonds Uitgeverij. Het boek kost 59,95 euro en is onder meer te koop via ArchaeoBook.

Bron: http://www.archeonet.be

_________________
„Er muoz gelîchsame die leiter abewerfen, sô er an ir ufgestigen ist.” - Meister Eckhart
avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum