Gallo-Romeinse boeren en soldaten in noordelijk Vlaanderen

Ga naar beneden

Gallo-Romeinse boeren en soldaten in noordelijk Vlaanderen

Bericht  Grendel op do 05 jan 2012, 18:00

In het Provinciaal Archeologisch Museum Velzeke loopt vanaf morgen de tentoonstelling ‘Over Vlees en Bloed: Gallo-Romeinse boeren en soldaten in noordelijk Vlaanderen’. De streek tussen Noordzeekust en Schelde stond in de Romeinse tijd bekend als het stamgebied van de Menapiërs. Deze civitas was tot in Rome geroemd om de productie van zijn voortreffelijke gezouten hammen. De tentoonstelling belicht diverse aspecten uit de landelijke bewoning die in de eerste twee eeuwen van onze jaartelling binnen het Noord-Menapische gebied tot ontwikkeling kwam.Het gebied van de Menapiërs strekt zich heden ten dage uit over delen van de provincies West-, Oost- en Zeeuws-Vlaanderen. De aandacht van de expositie gaat uit naar de resultaten van het grootschalig archeologisch onderzoek van de voorbije jaren. Betekenisvolle vondsten, kaarten, (reconstructie)tekeningen en foto’s brengen de wereld van de Menapische boerengemeenschappen opnieuw tot leven. Recente ontdekkingen uit onder meer Oostwinkel, Aalter en Evergem-Kluizendok komen uitvoerig aan bod.

Vanaf de late 2de eeuw na Chr. raakte deze rurale regio echter ook getroffen door de crisis die het Romeinse Rijk op zijn grondvesten deed beven. Een tweede luik van de tentoonstelling staat dan ook stil bij enkele militaire sites uit noordelijk Menapië, zoals Oudenburg, Maldegem, Aardenburg en Aalter. De bekende Playmobilcohorte uit het castellum van de Saalburg in Duitsland (afbeelding rechts) illustreert de gemengde bezetting van dergelijke forten door Romeinse hulptroepen. Voor het eerst zijn ook 4de eeuwse vondsten uit het Duitse Rijnland te zien: dit materiaal levert het bewijs voor de inzet van Menapische soldaten bij de ultieme verdediging van het Imperium Romanum.Deze expositie, in samenwerking met de vakgroep Archeologie van de Universiteit Gent, loopt van 3 Wintermaand (dec.) 2011 tot en met 15 Zomermaand (jun.) 2012. Bij de tentoonstelling hoort een fraai geïllustreerde publicatie, verkrijgbaar in het Provinciaal Archeologisch Museum Velzeke en in diverse boekhandels.

Meer info: www.pam-velzeke.be.
Contact: Provinciaal Archeologisch Museum Velzeke, Paddestraat 7, 9620 Zottegem, 09/360.67.16Bron: http://www.archeonet.be

_________________
„Er muoz gelîchsame die leiter abewerfen, sô er an ir ufgestigen ist.” - Meister Eckhart
avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum