Oud grafveld op toekomstige begraafplaats Oostvleteren

Ga naar beneden

Oud grafveld op toekomstige begraafplaats Oostvleteren

Bericht  Grendel op di 27 dec 2011, 11:26

Eentje voor Irminiaz... pirat

Tijdens een archeologisch vooronderzoek langs de Kasteelweg in het West-Vlaamse Oostvleteren hebben archeologen sporen gevonden van een grafveld uit de Ijzertijd en/of Romeinse Periode (ca. 500 voor Chr. – 100 na Chr.). “Het is de eerste keer dat er in de Westhoek dergelijke sporen aan het licht komen,” zegt archeoloog Jan Decorte (Archeo7). Deze resultaten maken een vervolgonderzoek noodzakelijk. Daarbij zal het volledige terrein, zo’n twee hectare groot, volgend voorjaar worden opgegraven.Volgend jaar wil de gemeente Vleteren langs de Kasteelweg een nieuwe begraafplaats realiseren. En dit is vrij dringend, aangezien het aantal vrije plaatsen op de huidige kerkhoven beperkt is. Na overleg tussen de gemeente Vleteren en de intergemeentelijke archeologische dienst Archeo7 werd al voor de aanvraag van de bouwvergunning een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd, om het gebied archeologisch in te schatten en zo weinig mogelijk tijd te verliezen.

Het vooronderzoek, uitgevoerd door het bedrijf Ruben Willaert BVBA uit Sijsele, leverde sporen op van loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. Belangrijker is evenwel de aanwezigheid van een 20-tal grafbijzettingen. Het gaat om resten van het crematieritueel die in een kuil worden bijgezet, al dan niet met andere grafgiften die de dode moesten begeleiden na zijn dood. Aan de hand van het aardewerk dat bij deze bijzettingen is gevonden, dateren we deze graven vanaf de Midden-IJzertijd tot de Vroeg-Romeinse periode.

Deze resultaten noodzaken een vervolgonderzoek, waarbij het volledige terrein van ca. 2 ha volgend voorjaar moet worden opgegraven. “Op deze manier proberen we het leven van de personen die in deze periode in Oost-Vleteren leefden te reconstrueren en meer bepaald hoe ze met hun doden omgingen,” aldus Jan Decorte. “De kostprijs van de opgraving is volledig ten laste van de gemeente Vleteren, op basis van het archeologiedecreet uit 1993.”

Bron: www.archeonet.be

_________________
„Er muoz gelîchsame die leiter abewerfen, sô er an ir ufgestigen ist.” - Meister Eckhart
avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum