Gallo-Romeins Museum Tongeren

Ga naar beneden

Gallo-Romeins Museum Tongeren

Bericht  Grendel op zo 08 feb 2009, 19:05

avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Gallo-Romeins Museum Tongeren

Bericht  Grendel op ma 25 mei 2009, 08:31

Na drie jaar intensieve werkzaamheden is het Gallo-Romeins Museum van Tongeren terug open voor het publiek en helemaal klaar om mee te draaien aan de top van de archeologische musea in Europa. Steile ambities die tot uiting moeten komen in zowel de architectuur, de permanente collectie als in de tijdelijke tentoonstellingen. Eind dit jaar al brengt het museum ‘Ambiorix, koning van de Eburonen’ en in 2011 wordt Sagalassos in de kijker geplaatst. “We wilden het museum terug aan de stad geven,” aldus gedeputeerde Gilbert Van Baelen. Bezoekers zijn welkom vanaf morgen 21 Bloeimaand (me.), terwijl de pers gisteren werd uitgenodigd voor een preview.Aan persaandacht geen gebrek bij de voorstelling van het (ver)nieuw(d)e museum. Want het mag duidelijk zijn dat het museum méér dan een facelift of uitbreiding heeft ondergaan. Met het nieuwe museum had het provinciebestuur ambitieuze doelen voor ogen. Niet alleen heeft het museum nu alle troeven in handen om mee te kunnen draaien met de beste archeologsiche musea in Europa, maar daarnaast moet ze een bijkomende stedelijke dynamiek op gang brengen. Dankzij de ontsluiting van de aanpalende basiliek en de creatie van een museumplein, is het museum nu perfect geïntegreerd in de oude stad. Architect De Gregorio: “Hopelijk sluiten de mensen het nieuwe concept in hun hart.”
Van Baelen zat naar eigen zeggen vol spanning, want razend benieuwd naar de reacties van zowel pers als publiek. Hij benadrukte het levende karakter van het museum: “Eigenlijk is ‘museum’ geen goede term, omdat het een sfeer van ouwbolligheid oproept. Terwijl het nieuwe Gallo-Romeinse museum net een groeiend project wil zijn, met nieuwe vondsten en inzichten. Aan de hand van de tijdelijke tentoonstellingen moeten we bovendien jonge mensen ‘goesting’ doen krijgen om musea te bezoeken.”Architect De Gregorio stond niet alleen in voor het ontwerp van het nieuwe gebouw, maar was samen met Niek Kortekaas en Peter Vos ook betrokken bij de binneninrichting en scenografie van de collectie zelf. Op die manier kon het totaalconcept doorgezet worden tot op het niveau van de individuele vondst. De rechtlijnige inrichting, met de nieuwe inkom als centrale plaats, komt ten goede aan de bezoeker. Via een duidelijk uitgezet traject maakt die een reis doorheen de tijd, van de Neanderthaler tot de Merovinger.Dit laatste was van essentieel belang voor coördinator Bart Distelmans: “Het traject volgt in feite een complexe geschiedkundige keten van oorzaken en gevolgen. Niet toevallig luidt ons motto: ‘Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging’, naar een uitspraak van de Romeinse keizer-filosoof Marcus Aurelius. Niet eenvoudig om dit op een leesbare manier mee te geven aan de bezoeker, maar het is uiteindelijk toch de bedoeling dat mensen hier iets opsteken.”Vier kantelmomenten in die chronologische evolutie worden geëvoceerd door een sterk uitvergroot object in kunststof. Deze iconen van hun tijdvak werken als ijkpunten doorheen het traject om belangrijke transities aan te kondigen. Om verder orde te brengen in de soms moeilijke materie, maakt het museum gebruik van alle mogelijke media. In de vorm van tekst, film, evocaties, tekeningen, maquettes en de 2.500 authentieke objecten komt het museum tegemoet aan de verlangens en behoeftes van verschillende types van bezoekers. Terwijl de allerkleinste pagadders zich kunnen uitleven op de interactieve animatieschermen, kan de doorwinterde museumganger zich verdiepen in recente archeologisch onderzoekshypotheses.In de permanente collectie zelf zijn er met haar 2.500 objecten dubbel zoveel vondsten tentoongesteld als voorheen. Conservator Guido Creemers verwelkomde onder andere de tombe van Koninksem, de Viergodensteen van Dilsen-Stokkem en de aanwinsten uit de Neanderthalerkampen van Veldwezelt en Kesselt en uit de Federmessersite van Rekem. Samen met de herwaardering van het (lokale) aardewerk en een aantal gerestaureerde metalen objecten uit het depot bieden ze een totaaloverzicht van vele duizenden jaren geschiedenis. De beroemde dodecaëder heeft dan weer een meer bescheiden plaats gevonden in de Romeinse zaal.
De voorbereidingen aan de komende tijdelijke tentoonstellingen zijn reeds gestart. Ook daarbij overstijgen de doelstellingen het museumkader. Zo kadert de tentoonstelling ’Sagalassos’ als een historische spiegel in onze huidige multiculturele samenleving. En daarmee is de cirkel en het motto rond: “Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging”. Marcus Aurelius zal het u in 2011 misschien in eigen persoon kunnen beamen.

_________________
„Er muoz gelîchsame die leiter abewerfen, sô er an ir ufgestigen ist.” - Meister Eckhart
avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Gallo-Romeins Museum Tongeren

Bericht  Grendel op ma 14 sep 2009, 19:11

Het vernieuwde Gallo-Romeins Museum in Tongeren blijkt een groot succes. Amper drie maanden na de heropening mocht het museum vorige week al zijn 50.000ste bezoeker verwelkomen. De 14-jarige scholiere werd door het museumteam en de Limburgse gedeputeerde voor cultuur Gilbert van Baelen in de bloemetjes gezet. Nog vorige week werd het nieuwe museumcafé geopend, en ondertussen werkt het museumteam naarstig verder aan de voorbereidingen van de eerste tentoonstelling, over Ambiorix en de Eburonen, die vanaf begin Wintermaand (dec.) in het museum loopt.
In een persbericht noemt gedeputeerde Gilbert Van Baelen zichzelf een gelukkig man: “Het enthousiasme voor het nieuw museum was en is erg groot. De reacties van de pers en de bezoekers op het nieuwe gebouw, de inrichting, het museumverhaal… allen waren en zijn uitermate positief. Het museum heeft nu alle troeven om mee te draaien met de grootste en beste archeologische musea in Europa.”
“Het doet me plezier dat ik zoveel tevreden bezoekers in de museumzalen zie. Opvallend is hoeveel Limburgers reeds een bezoek aan het museum hebben gebracht. Deze week heeft ons prachtig ‘Museumcafé’ zijn deuren geopend. Midden Wijnmaand (okt.) komt ‘Epinona’ – het nieuwe boek van Marc de Bel – in de boekhandel, dat tot stand kwam in samenwerking met ons museumteam. En vanaf 5 Wintermaand (dec.) staat onze eerste tentoonstelling, ‘Ambiorix: Koning van de Eburonen’, op het programma. De toekomst ziet er goed uit.”

Bron: http://www.archeonet.be

_________________
„Er muoz gelîchsame die leiter abewerfen, sô er an ir ufgestigen ist.” - Meister Eckhart
avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Gallo-Romeins Museum Tongeren

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum