Archeologie is booming business

Ga naar beneden

Archeologie is booming business

Bericht  Adelbert op vr 05 aug 2011, 06:19

Archeologie is booming business
ZEVEN KEER ZOVEEL WERVEN IN ZES JAAR TIJD
vrijdag 05 Oogstmaand (aug.) 2011,
Auteur: Wouter Woussen , Maxie Eckert
EPA

BRUSSEL - In zes jaar tijd is het aantal archeologische onderzoeken in Vlaanderen verzevenvoudigd. Het merendeel gebeurt op kosten van bouwheren die de grond verstoren.

Van onze redacteurs

Archeologie is booming business. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaamse agentschap Onroerend Erfgoed, dat niet alleen beslist voor welke grote, ingrijpende werven een archeologisch onderzoek moet gebeuren -op kosten van de bouwheer- maar ook bijhoudt hoeveel vergunningen het voor dergelijk onderzoek heeft uitgereikt, zowel voor uitgebreide opgravingen als voor vooronderzoek met proefsleuven. In 2004 gebeurden 54 opgravingen en 12 vooronderzoeken, het merendeel op kosten van een bouwheer, tegen 2010 spreken we over 209 en 249. Grote opgravingen zijn dus verviervoudigd, alle onderzoeken samen verzevenvoudigd en de vooronderzoeken maar liefst vertwintigvoudigd in zes jaar tijd.

Complot

De stijging is volgens Werner Wouters, erfgoedconsulent archeologie bij het Onroerend Erfgoed, niet het gevolg van een archeologisch complot of een politieke aardverschuiving, maar van een simpele administratieve splitsing. 'Tot 2004 was één instelling, het Instituut voor Archeologisch Patrimonium (IAP), verantwoordelijk voor advies én opgravingen: het deed aan archeologie waar het dat nodig vond. Na het opdoeken van het IAP werd het vervangen door een agentschap dat enkel adviseert, niet opgraaft, en dus meer tijd heeft om alle dossiers strikt op te volgen.' Eigenlijk had de archeologiehausse al in 1993 kunnen plaatsvinden, toen de Europese Conventie van Malta vertaald werd in een Vlaams archeologiedecreet, dat nog altijd geldt en nu pas nauwgezet wordt toegepast.

Voor 2011 verwacht Wouters dat de cijfers gelijklopen met die van 2010. De geciteerde cijfers slaan wel enkel op werven van overheden, de NMBS, steden en gemeenten, OCMW's en nutsmaatschappijen. Op een paar uitzonderingen na hoeven privébouwers zich maar sinds 2009 zorgen te maken over de archeologische waarde van hun ondergrond. Niet voor kleine werven, wel voor verkavelingen, appartementen en ontginningen vanaf een bepaalde grootte. Die cijfers zullen pas over enkele weken klaar zijn en komen er ook nog eens bij.

Een nieuw archeologiedecreet is al goedgekeurd door de Vlaamse regering en wordt binnenkort voorgelegd aan het Vlaams Parlement. Aan het aantal onderzoeken zal het niets veranderen, maar misschien wel aan de ergernissen van de bouwheren en projectontwikkelaars die plots een troep dure archeologen op hun grond moeten dulden. Gedeeltelijk dan toch. Er is sprake van een solidariteitsfonds, maar de kosten voor het onderzoek blijven in principe voor de eigenaar. De aannemers zullen ook minder tijd verliezen, want het archeologisch vooronderzoek zal nu klaar moeten zijn vóór de bouwaanvraag, net zoals het onderzoek naar bodemvervuiling, en niet na het afleveren van de bouwvergunning. Tijdwinst voor slimme aannemers, redeneert Wouters, want 'die kunnen wel een paar dingen tegelijk'.

Bron: De Standaard


Adelbert

Man Aantal berichten : 1916
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Archeologie is booming business

Bericht  Thieu Knoterpot op ma 08 aug 2011, 20:03

Mooi, dan kan ik dat vertellen de eerstvolgende keer iemand mij zegt dat er geen toekomst zit in archeologie!
avatar
Thieu Knoterpot

Man Aantal berichten : 43
Leeftijd : 28
Woonplaats : Maaseik, Limburg
Registration date : 02-08-10

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Archeologie is booming business

Bericht  Grendel op ma 08 aug 2011, 20:34

Eigenlijk had de archeologiehausse al in 1993 kunnen plaatsvinden, toen de Europese Conventie van Malta vertaald werd in een Vlaams archeologiedecreet, dat nog altijd geldt en nu pas nauwgezet wordt toegepast.

Het Vlaams archeologiedecreet, destijds nog het werk van Johan Sauwens, verloor alle rechtsgeldigheid omdat ze vlak erna de wet op Ruimtelijke Onderbouwing hebben gewijzigd (waarop het decreet steunde). Men kon weer van vooraf aan beginnen, maar daarvoor ontbrak het deels aan draagvlak en deels aan beleidsmensen (lees: in de regering) die er hun hand voor in het vuur wilden steken. Tot nu dus.

Aan het aantal onderzoeken zal het niets veranderen, maar misschien wel aan de ergernissen van de bouwheren en projectontwikkelaars die plots een troep dure archeologen op hun grond moeten dulden.

Onzin. De kosten van het archeologisch onderzoek bedragen slechts een percentje van wat er omgaat in de totale bouwindustrie.

_________________
„Er muoz gelîchsame die leiter abewerfen, sô er an ir ufgestigen ist.” - Meister Eckhart
avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Archeologie is booming business

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum