Groene stroom voor 35.000 gezinnen – Sint-Baafs-Vijve

Ga naar beneden

Groene stroom voor 35.000 gezinnen – Sint-Baafs-Vijve

Bericht  Adelbert op vr 01 apr 2011, 06:52

Groene stroom voor 35.000 gezinnen – Sint-Baafs-Vijve

Sint-Baafs-Vijve krijgt de grootste biogasinstallatie in Vlaanderen. Die zal groene stroom aan 35.000 gezinnen leveren. De biogasinstallatie van nv Leie Energie werd jaren geleden al verwacht. De initiatiefnemers besloten echter de plannen aan te passen. "De technieken evolueerden razendsnel", zegt Yvan Vanmeerhaeghe uit Wakken. "Het wordt niet alleen de grootste, maar ook de modernste installatie." De installatie komt in de industriezone Dhooie aan de Leie in Sint-Baafs-Vijve, op de grens met Sint-Eloois-Vijve. De aanvragen voor een milieu- en bouwvergunning, waarover de provincie en het gemeentebestuur van Wielsbeke beslissen, zijn al ingediend. Als er geen bezwaren komen tijdens het openbaar onderzoek, is de biogasinstallatie eind Zomermaand (jun.) vergund. Enkele jaren geleden roerde het actiecomité 'verontruste buren' in Sint-Eloois-Vijve zich, maar nu blijft het stil.

"'Door onderdruk blijft alle lucht in de loodsen. Geur- of stofhinder lijkt uitgesloten. Als er toch lucht geloosd wordt, gaat die eerst door een watergordijn om stofdeeltjes te laten neervallen. Nadien wordt de lucht gefilterd om geuren eruit te halen." De werken voor de biogasinstallatie starten na de zomer. Vanaf Herfstmaand (sep.) 2012 kan er groene stroom worden geproduceerd. Het bedrijf stelt 20 mensen te werk. De installatie draait op producten zoals maïs en bermgras en biologisch afval van groenten en aardappelen. Per jaar wordt 240.000 ton vergist. Die vergisting wordt omgezet in biogas. Met dat gas worden elektromotoren aangedreven om groene stroom te produceren voor 35.000 gezinnen. Per jaar wordt ook 24.000 ton organische mest gemaakt, ideaal voor de tuin. De opgewekte warmte wordt hergebruikt. Wateroverschotten, 20.000 liter per uur, worden in een lagune geloosd, waarna het water via een rietveld in de Leie belandt. "Het geloosde water zal drinkbaar zijn", verzekert Vanmeerhaeghe.
(HLN 31/03)

Adelbert

Man Aantal berichten : 1916
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Groene stroom voor 35.000 gezinnen – Sint-Baafs-Vijve

Bericht  Sibbevader op vr 01 apr 2011, 06:55

Wie had dat ooit gedacht in zo'n boerendorp? Cool

Goed bezig zou ik zeggen .....

_________________
Als wachter over recht en wet stelt men de boom aan de grens van de gemeente; hij moet als een vertegenwoordiger van de hoogste rechter, het veld behoeden en de boosdoeners tegenhouden. Daarom bestraft men de boomschender als een rover of moordenaar: wie de kruin van een groene boom afslaat, zal op zijn stam het hoofd afgeslagen worden, en wie zijn wortels schendt, zal het zijn eigen voeten ervoor boeten.

¨
avatar
Sibbevader
Erfwacht

Man Aantal berichten : 3028
Woonplaats : Midgaard
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken http://hagal.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum