Trage wegen - levend erfgoed. Vertel ons je verhaal!

Ga naar beneden

Trage wegen - levend erfgoed. Vertel ons je verhaal!

Bericht  Adelbert op vr 28 jan 2011, 08:40

Levend erfgoed. Vertel ons je verhaal.
Oproep voor erfgoedliefhebbers, lokale heemkringen en verenigingen voor volkscultuur

Trage Wegen vzw gaat samen met Heemkunde Vlaanderen vzw op zoek naar de cultuurhistorische achtergrond van trage wegen. We roepen heemkringen en andere geïnteresseerden op om aan deze zoektocht deel te nemen. Werd de geschiedenis van trage wegen in jouw buurt, dorp of stad al onderzocht? Of wil je zelf uitvissen hoe het zit met het erfgoed aan veld- en buurtwegen in jouw streek? Dan horen wij het graag!

Dynamische verhaallijnen
Trage wegen zijn niet alleen fysieke sporen uit het verleden, maar ook laboratoria van lokale geschiedenis en cultuur. Met dit onderzoek willen we de volgende aspecten in kaart brengen:
- volksverhalen: sprookjes, fabels, legenden, sagen, moppen en anekdoten die zich op of langs wegen afspelen. We zijn niet alleen op zoek naar de verhalen op zich, maar ook de context waarin ze circuleren en ge(re)produceerd worden, geeft een nieuwe betekenis aan onze trage wegen. Zijn de vertellers gekend? Van wie en waar hebben zij de verhalen in kwestie geleerd?
- informatie over de ontstaansgeschiedenis en het vroegere gebruik van trage wegen. Wat vertellen oude namen van een buurt- of voetweg ons? Welke gebruiken, ambachten, tradities, feesten, dansen of rituelen zijn gekoppeld aan oude wegen? Hoe verplaatsten mensen zich vroeger van erf naar akker, van dorp naar stad? Welke historische vormen van beheer van de weg en de houtkanten zijn gekend?

We zijn op zoek naar bronnen en verhalen die ons vertellen hoe mensen zich vroeger verplaatsten, hoe ze omgingen met landschap en natuur, over hun leefgewoonten en mentaliteit. We willen dit ‘collectieve geheugen’ opnieuw onder de aandacht brengen. Zo kunnen wandelaars en fietsers het rijke verleden van de trage wegen die zij nog dagelijks gebruiken opnieuw ontdekken. Want kennis over het vroegere gebruik van dit patrimonium geeft ook een impuls aan het behoud en de toekomstgerichte herwaardering ervan.

Vertel ons jouw verhaal!
Ken je een straf verhaal waarin de glansrol is weggelegd voor een wandelweg, steegje of bospad? Beschik je over bronnen die getuigen van de verhouding tussen mens en landschap? Geef ons dan zeker een seintje vóór 1 Lentemaand (maa.) 2011. Wij gaan vervolgens met die informatie aan de slag om in 2012 dit cultuurhistorisch erfgoed voor een breder publiek te ontsluiten. Wordt vervolgd!

Meer info?
Andy Vandevyvere andy.vandevyvere@tragewegen.be – tel. 09/331 59 20.

Bron: Nieuwsbrief Trage Wegen vzw

Adelbert

Man Aantal berichten : 1916
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum