Historisch erfgoed - Bomen

Ga naar beneden

Historisch erfgoed - Bomen

Bericht  Adelbert op di 05 okt 2010, 11:51

VLAAMS PARLEMENT
₪ SCHRIFTELIJKE VRAGEN
GEERT BOURGEOIS
VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, TOERISME EN VLAAMSE RAND
Vraag nr. 519
van 7 Herfstmaand (sep.) 2010
van MARC HENDRICKX
Historisch erfgoed - Bomen
Op 14 Grasmaand (apr.) ll. organiseerde het Regionaal Landschap Lage Kempen in Hasselt een internationaal sym-posium onder de titel “Oude bomen als levend erfgoed”. Hier werd onder andere het Britse voorbeeld opgenomen, waar zogenaamde veteran trees niet alleen als ecologisch, maar ook historisch erfgoed worden erkend en beschermd. Het RLLK presenteerde zelf haar publieksinitiatief “Eik onder de – mensen onder de Eik”, dat was opgebouwd rond de Duizendjarige Eik in Lummen.
De deelnemers aan de studiedag concludeerden dat Vlaanderen grote vooruitgang had geboekt op dit terrein de voorbije jaren, maar ook dat de erkenning en bescherming van oude bomen als historisch erfgoed nog steeds moeizaam verliep. Doorgaans worden de bomen als onderdeel van een groter na-tuurgebied beschermd (in het geval van de Duizendjarige Eik gaat het om de vallei van de Zwarte Beek), maar worden individuele historische bomen veel moeilijker apart beschermd als unieke histori-sche monumenten.
1. Hoeveel bomen in Vlaanderen zijn momenteel individueel (en niet in volledig bosverband) erkend als historisch erfgoed? Graag een overzicht, met oplijsting van eigenaars van deze beschermde bomen.
2. Worden nieuwe of recent in behandeling zijnde dossiers uitgesteld om in een convenant-vorm te gieten, of worden de aanvragen die pas binnenkwamen behandeld na de definitieve invoering van het convenant-systeem?
GEERT BOURGEOIS
VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, TOERISME EN VLAAMSE RAND
ANTWOORD
op vraag nr. 519 van 7 Herfstmaand (sep.) 2010
van MARC HENDRICKX
1. Onze databanken laten niet toe dergelijke gegevens op een betrouwbare manier te genere-ren. Indien bomen individueel worden beschermd, worden zij beschermd als “monument” of als “stads- en dorpsgezicht”. Er worden geen subcategorieën aangegeven.
2. Mijn administratie acht het convenant-systeem niet noodzakelijk voor het beschermen van bomen.

Adelbert

Man Aantal berichten : 1916
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Historisch erfgoed - Bomen

Bericht  Grendel op di 05 okt 2010, 13:08


_________________
„Er muoz gelîchsame die leiter abewerfen, sô er an ir ufgestigen ist.” - Meister Eckhart
avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum