Verzet tegen sloopplannen van Oranjes

Ga naar beneden

Verzet tegen sloopplannen van Oranjes

Bericht  Grendel op do 09 sep 2010, 10:22

Rotterdam, 8 sept. Monumentenorganisaties maken bezwaar tegen sloop van twee boerderijen op koninklijk landgoed De Horsten in Wassenaar. De boerderijen moeten weg om nieuwbouw mogelijk te maken.
Dat bevestigt de Wassenaarse burgemeester Jan Hoekema naar aanleiding van berichtgeving vandaag in de Volkskrant.

Begin deze zomer heeft de gemeente sloopvergunningen verleend voor twee naoorlogse boerderijen in het gebied achter villa de Eikenhorst, het woonhuis van prins Willem-Alexander en zijn gezin. Tegen dat besluit zijn inmiddels bezwaren ingediend door de Bond Heemschut, de stichting Cuypers Genootschap en de stichting Historisch Centrum Wassenaar. Zij vinden dat de boerderijen monumentale waarde hebben, ook al hebben de twee boerderijen die status niet. Een derde, soortgelijke boerderij – nog in gebruik – is wel een (gemeentelijk) monument.

Masterplan

Landgoed De Horsten is eigendom van koningin Beatrix. Stichting Horst en Voorde, die namens de eigenaren van De Horsten en twee andere landschappen optreedt, heeft een masterplan ontwikkeld voor het gebied. Daarin zou volgens de Volkskrant sprake zijn van de bouw van drie grote villa’s. De opbrengsten daaruit moeten beheer van het gebied rendabel maken. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) stelt dat nu verlies wordt geleden op de exploitatie van het landgoed. Plannen voor nieuwbouw zijn volgens de RVD niet concreet. „Prins Willem-Alexander is in ieder geval niet van plan zelf vastgoed te gaan ontwikkelen in het gebied”, zegt Chris Breedveld namens de dienst. Er zou alleen sprake kunnen zijn van verpachting van de grond aan een derde die daar vastgoed ontwikkelt, aldus de RVD.

De voorzitter van de stichting Horst en Voorde, Adrienne Vriesendorp-Dutilh, laat in een reactie weten dat de boerderijen op De Horsten, „zoals op alle landgoederen” plaatsmaken voor woningen. Dat is iets, zegt Karel Loeff namens de Bond Heemschut tegen de Volkskrant, „wat wij zeker niet willen”. Met de sloop van de boerderijen zou het Koninklijk Huis „het verkeerde signaal” geven, vindt Loeff. Volgens burgemeester Hoekema is restauratie van de boerderijen („Het zijn ruïnes”) geen reële optie. „Dan ga je een stal herbouwen waar nooit meer koeien in zullen staan.”

Bron: http://www.nrc.nl/binnenland/article2616898.ece/Verzet_tegen_sloopplannen_van_Oranjes

_________________
„Er muoz gelîchsame die leiter abewerfen, sô er an ir ufgestigen ist.” - Meister Eckhart
avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum