Romeinen, Vikingen en Vlamingen

Ga naar beneden

Romeinen, Vikingen en Vlamingen

Bericht  Grendel op di 13 jul 2010, 07:15Momenteel loopt in het Gemeentelijk Archeologisch Museum in Aardenburg (Zeeuws-Vlaanderen) de tentoonstelling ‘Romeinen, Vikingen en Vlamingen’. Op deze tentoonstelling zijn 150 topstukken uit het Archeologisch Museum Van Bogaert-Wauters in Hamme (Oost-Vlaanderen) te zien. De voorwerpen werden halfweg de 20ste eeuw gevonden tijdens baggerwerkzaamheden, boringen en opgravingen in het Schelde- en Durmebekken, en “gered” door amateurarcheoloog Alphonse Van Bogaert (1882-1967). Van Bogaert bracht tijdens zijn leven meer dan 5400 objecten samen. Een groot aantal daarvan heeft een voor de Nederlanden uniek karakter.
Het Gemeentelijk Archeologisch Museum in Aardenburg en het Museum Van Bogaert-Wauters hebben oude en hechte banden. Hun ontstaan en collectie-inhoud zijn in grote mate vergelijkbaar. De archeologische musea werken reeds meerdere jaren samen en wisselen contacten, informatie en voorwerpen uit. Deze contacten sluiten in zekere zin aan op het verleden, bijvoorbeeld de Romeinse tijd, de Vikingtijd en de middeleeuwen, toen beide plaatsen (Aardenburg, Hamme) en streken (West-Zeeuws-Vlaanderen en de Schelde- en Durmestreek) tot hetzelfde cultuur- en bestuursgebied behoorden. De voorwerpen in de beide musea vertonen dan ook – ondanks alle verschillen – een grote mate van overeenkomst.
55 jaar na de opening van het museum te Hamme presenteert het museum in Aardenburg nu een selectie van 150 topstukken uit zijn collega-museum, als een (bescheiden) bijdrage om deze meer bekendheid te geven. De nadruk van de tentoonstelling ligt op de Romeinse tijd (eerste tot vierde eeuw), de tijd van de Vikingen (negende-tiende eeuw) en de ‘Vlaamse middeleeuwen’ (met name de elfde tot vijftiende eeuw).
Onder het tentoongestelde materiaal bevinden zich tal van fraaie zeldzame voorwerpen, zoals bronzen en terracotta beeldjes, wapens, sieraden, aardewerk, kammen, gordelgespen en veel meer. Uniek uit de Romeinse tijd zijn onder andere een Egyptisch Hathor-Isisbeeldje, een Etruskische spiegel en een vrijwel complete soldatenhelm. Bijzonder uit de Vikingtijd zijn sieraden, fragmenten van gevechtsbijlen en twee voorstevens van zogeheten drakarschepen, waarmee de Vikingen meer dan 1000 jaar geleden hun plundertochten uitvoerden. Uit de ‘Vlaamse middeleeuwen’ verdienen een Romaans Christusbeeldje, twee zogenaamde goedendags (puntstokwapen) en een penoen (lansstandaard) met klimmende Vlaamse leeuw speciale aandacht.
De voorwerpen worden toegelicht met teksten en afbeeldingen. Ook wordt ingegaan op de persoon, het archeologische werk en het museum van Alphonse Van Bogaert.
Praktisch: de tentoonstelling is te zien tot en met 31 Wijnmaand (okt.) 2010 in het Gemeentelijk Archeologisch Museum (Marktstraat 18, NL-4527 CL Aardenburg). Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10.00-12.00 en 13.30-17.00 uur; zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur. Meer informatie: 31(0)117 492 888 of archmus@zeelandnet.nl.

Bron: Archeonet.be

_________________
„Er muoz gelîchsame die leiter abewerfen, sô er an ir ufgestigen ist.” - Meister Eckhart
avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum