Tentoonstelling: archeologie in Zuid-Oost-Limburg

Ga naar beneden

Tentoonstelling: archeologie in Zuid-Oost-Limburg

Bericht  Grendel op ma 24 mei 2010, 08:44

Vanaf vandaag loopt in Bilzen de tentoonstelling ‘Archeologie in Zuid-Oost-Limburg’. De tentoonstelling biedt een overzicht van vijf jaar intergemeentelijke archeologische samenwerking. De archeologische rijkdom van de streek werd door ZOLAD+ gevisualiseerd aan de hand van een tijdslijn met de belangrijkste vindplaatsen en archeologische sites. De uiteindelijke tijdslijn, zo’n 24 meter lang, begint 300.000 jaar geleden en eindigt in de tegenwoordige tijd. Nog tot eind Herfstmaand (sep.) is de tentoonstelling te bezoeken in Bilzen; daarna verhuist ze nog naar Lanaken en Riemst.

De tijdslijn werd aangevuld met teksten en archeologische vondsten. Hiervoor putte ZOLAD+ niet alleen uit deeigen collectie, maar ging ook te leen bij de K.U.Leuven en het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. De tentoonstelling heeft ook aandacht voor de archeologen die voor 2005 in het gebied werkzaam waren en die, zonder het zelf te weten, de basis voor ZOLAD, en later ZOLAD+, legden. Bij het begin van de tentoonstelling kan de bezoeker dan ook de meer of minder uitgebreide biografieën lezen van de tientallen onderzoekers die sinds 1850 het gebied archeologisch onderzochten. Het laatste luik van de tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar een grote collage van krantenartikels sinds 1950.

Bij het tentoonstelling hoort ook nog een heuse bundel. Deze bundel is de tentoonstelling in boekvorm, aangevuld met de wetenschappelijke artikels waarop de tentoonstelling gebaseerd is. De bundel is te bestellen bij ZOLAD+. Het volstaat een bestelling te plaatsen via boek@zolad.be met vermelding van je naam en adres. Je kan het boek vanaf 25 Bloeimaand (me.) ook komen afhalen bij ZOLAD+ (Tongersesteenweg 8, 3770 Riemst). Het boek kost 10 euro.

Praktisch:
de tentoonstelling loopt van 20 Bloeimaand (me.) tot 30 Herfstmaand (sep.) in de lokalen van Bilisium, op de derde verdieping van de Ganshof (Hospitaalstraat 15, 3740 Bilzen). Voor scholen is een speciaal programma uitgewerkt. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met ZOLAD+ via tentoonstelling@zolad.be. Meer info op zolad.be.

Bron: Archeonet.be

_________________
„Er muoz gelîchsame die leiter abewerfen, sô er an ir ufgestigen ist.” - Meister Eckhart
avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum