Oudnederlands koeienras opnieuw in opmars

Ga naar beneden

Oudnederlands koeienras opnieuw in opmars

Bericht  Sibbevader op vr 14 mei 2010, 08:11

Oudnederlands koeienras opnieuw in opmars

De blaarkop is een Oudnederlands koeienras dat zowel geschikt is voor vlees- als zuivelproductie. Door een Nederlandse studie die de blaarkop aanwijst als een mogelijkheid om te komen tot een duurzame en regionale keten, staat de oude koe opnieuw in de belangstelling. Eén van de opdrachtgevers van de studie wil volledig overschakelen op de vermarkting van rundvlees van Nederlandse blaarkoppen.

De blaarkop, een Oudnederlands koeienras, is bijzonder geschikt voor nieuwe duurzame en regionale productieketens. Tot die conclusie komen het Nederlandse onderzoeksinstituut LEI en adviesbureau CREM in een studie in opdracht van groothandel Kruidenier Foodservices en de Taskforce Marktontwikkeling Biologische Landbouw.

De blaarkop is een zogenaamde dubbeldoelkoe die geschikt is voor zowel vlees- als zuivelproductie. De sterke punten van deze koe zijn de hoge zelfredzaamheid, de lage veterinaire kosten, de goede vruchtbaarheid en de prima vleeskwaliteit. Door haar robuustheid kan de blaarkop ook grazen in een schrale omgeving. Daarmee biedt ze mogelijkheden voor het duurzaam beheer van het natuurlandschap.

De blaarkop biedt ook economische perspectieven nu groothandel Kruidenier Foodservices uit Rotterdam als vragende partij zelf het bijzonder initiatief neemt om het houden van blaarkoppen in Nederland lucratief te maken. De groothandel wil in een periode van tien tot vijftien jaar volledig overschakelen op het vermarkten van rundvlees van blaarkoppen. Op basis van cijfers uit 2008 zou dit gaan om jaarlijks 3.500 runderen.

Met de 1.650 vrouwelijke blaarkoppen die nu in Nederland rondlopen, kan aan die vraag nog niet voldaan worden. De Kruidenier stimuleert daarom de sector om te professionaliseren. Jarenlang importeerde Kruidenier rundvlees uit Oostenrijk. Uit economisch en ecologisch oogpunt wil de groothandel, die vooral cateringbedrijven als klant heeft, nu 100 procent overschakelen op rundvlees van Nederlandse blaarkoppen.

”Er zijn genoeg mogelijkheden voor de vermarkting tegen een meerprijs als je met een slim en goed verhaal komt”, zegt Maurits Steverink van de Taskforce Marktontwikkeling Biologische Landbouw. De blaarkop komt immers tegemoet aan de wensen van zowel boer, consument als overheid omtrent duurzaamheid, biodiversiteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De blaarkop is daarom meer dan enkel een koe met een dubbel doel. Het is een mogelijkheid om te komen tot een nieuwe duurzame en regionale keten. Zo biedt de blaarkop kansen voor Nederlandse veehouders met een minder intensieve bedrijfsvoering die gericht is op het beheer van natuur of op multifunctionele landbouw.

Vilt

_________________
Als wachter over recht en wet stelt men de boom aan de grens van de gemeente; hij moet als een vertegenwoordiger van de hoogste rechter, het veld behoeden en de boosdoeners tegenhouden. Daarom bestraft men de boomschender als een rover of moordenaar: wie de kruin van een groene boom afslaat, zal op zijn stam het hoofd afgeslagen worden, en wie zijn wortels schendt, zal het zijn eigen voeten ervoor boeten.

¨
avatar
Sibbevader
Erfwacht

Man Aantal berichten : 3028
Woonplaats : Midgaard
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken http://hagal.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum