Nog nooit zo veel paarden en ezels in Vlaanderen

Ga naar beneden

Nog nooit zo veel paarden en ezels in Vlaanderen

Bericht  Sibbevader op ma 10 mei 2010, 22:11

Nog nooit zo veel paarden en ezels in Vlaanderen

Nog nooit liepen in Vlaanderen zo veel paarden rond als gezelschapsdier. Ook ezels zijn razend populair geworden. Eind Grasmaand (apr.) waren er in België in totaal 213.000 paardachtigen, maar er zijn ook heel wat ongeregistreerde dieren. "Belgische paarden doen het heel goed in de topsport en dat is het bewijs dat er een heel brede basis is", zegt Jan De Boitselier van het Vlaamse Paardenloket.

In 2010 telde men eind Grasmaand (apr.) 111.604 rijpaarden, 37.928 pony's, 12.041 trekpaarden, 6.697 ezels, 26 zebra's en nog een slordige 50.000 niet volledig afgewerkte registratiedossiers. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk nog een stuk hoger want er zijn ook heel wat ongeregistreerde dieren.

"Er zijn naar schatting 250.000 paarden in België, waarvan drie vierde in Vlaanderen. Tussen de twee wereldoorlogen was het Belgisch Trekpaard nog ons belangrijkste exportproduct. Vandaag blijft dit belangrijk stukje levend erfgoed enkel overleven door de inzet van fokkers. Het economisch belang van de sector is intussen overgenomen door de sportpaarden", zegt Jan De Boitselier, manager van het Vlaamse Paardenloket, een aanspreekpunt voor de paardenwereld.

"De paardenfokkerij is in ons land een belangrijkere economie dan de zeevisserij. Belgische paarden doen het heel goed in de topsport en dat is het bewijs dat er een heel brede basis is. Vooral onze jumpingpaarden zijn absolute wereldtop en vormen een kostbaar exportproduct waar wereldwijd vraag naar is. Over enkele weken gaat een delegatie paardenhandelaars en vertegenwoordigers van de Vlaamse paardenfokkerij mee op handelsmissie met minister-president Kris Peeters naar China", aldus De Boitselier.

Guido Meul, secretaris van de Belgische Ezelvrienden, zegt dat er niet alleen meer paarden, maar ook meer ezels zijn dan vroeger. "Die opkomst is al enkele decennia aan de gang en heeft nu een hoogtepunt bereikt. Vroeger hadden veel mensen schapen en geiten, maar die hebben ze weggedaan toen er een registratieplicht kwam. En op de vrijgekomen grond hebben ze dan een ezeltje gezet".

Vilt

_________________
Als wachter over recht en wet stelt men de boom aan de grens van de gemeente; hij moet als een vertegenwoordiger van de hoogste rechter, het veld behoeden en de boosdoeners tegenhouden. Daarom bestraft men de boomschender als een rover of moordenaar: wie de kruin van een groene boom afslaat, zal op zijn stam het hoofd afgeslagen worden, en wie zijn wortels schendt, zal het zijn eigen voeten ervoor boeten.

¨
avatar
Sibbevader
Erfwacht

Man Aantal berichten : 3028
Woonplaats : Midgaard
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken http://hagal.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Nog nooit zo veel paarden en ezels in Vlaanderen

Bericht  Het Wilde Heir op wo 07 jul 2010, 15:11

Als ik zo nu en dan eens rondkijk in Vlaanderen, dan is het nadeel natuurlijk plaatsgebrek. Mijn inziens zouden velen geen paard mogen houden als je soms ziet hoe beperkt de weiden zijn.

Het in stand houden van de rassen is dan weer een pluspunt, alhoewel we niet de kant mogen opgaan van onze welbefaamde schandalige opfokmethoden betreffend een bepaald koeienras.
avatar
Het Wilde Heir
Hagal-Getrouwen

Man Aantal berichten : 258
Woonplaats : Zweden/Vlaanderen
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Nog nooit zo veel paarden en ezels in Vlaanderen

Bericht  Grendel op vr 16 jul 2010, 15:44

Het Wilde Heir schreef:Als ik zo nu en dan eens rondkijk in Vlaanderen, dan is het nadeel natuurlijk plaatsgebrek. Mijn inziens zouden velen geen paard mogen houden als je soms ziet hoe beperkt de weiden zijn.

Hier in de streek worden zeer veel paarden gehouden. De huisvesting is echter vaak abominabel slecht, tot en met "met een touw aan een paal ergens in de graskant" toe ...

_________________
„Er muoz gelîchsame die leiter abewerfen, sô er an ir ufgestigen ist.” - Meister Eckhart
avatar
Grendel
Erfwacht

Man Aantal berichten : 1896
Woonplaats : Turholt
Registration date : 02-02-09

Profiel bekijken http://www.hagal.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Nog nooit zo veel paarden en ezels in Vlaanderen

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum