Olielek niet vijf maar DERTIG keer groter dan gedacht

Ga naar beneden

Olielek niet vijf maar DERTIG keer groter dan gedacht

Bericht  Sibbevader op zo 02 mei 2010, 09:24

Olielek niet vijf maar DERTIG keer groter dan gedacht

1 Bloeimaand (me.) 2010 - De ramp met het olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico blijft escaleren. Terwijl gisteren het griezelige nieuws bekendraakte dat er dagelijks niet 160.000 maar 800.000 liter ruwe olie in de zee stroomt, schatten Amerikaanse oceanografen na analyse van gegevens van de kustwacht en satellieten dat er dagelijks vier tot vijf miljoen liter olie lekt uit de drie gaten in de afgebroken boorpijp. Gaten die elke dag groter worden, en dus meer en meer lekken. Het zal nog minstens een maand duren voor die lekken gedicht kunnen worden, experts achten drie maanden realistischer.

Het olielek heeft volgens experts alle ingrediënten om er een megaramp van te maken: een onophoudende stroom olie die lekt onder water, een soort ruwe olie die makkelijk mixt met water, wat op z'n beurt zorgt voor een dikke smurrie die moeilijk brandt en heel moeilijk oplost, op een plaats waar veel kwetsbare dieren broeden én een kustlijn die door de moerassen en mangroves erg moeilijk op te kuisen valt.

Volgens Wes Tunnell, 'Coastal ecology and oil spill-expert' bij de A&M University-Corpus Christi in Texas, is deze ramp de "biggie" waar iedereen van wist dat hij ooit zou gebeuren. Ed Overton van Louisiana State University treedt hem bij: "Het is erg moeilijk om me in te beelden dat dit niet uitdraait op een verschrikkelijke ramp."

Erger dan worst case scenario
Nancy Kinner, directrice van het Coastal Response Research Center aan de University of New Hampshire, waar experts in olielekken al jaren trainingen volgen om in te grijpen bij een olieramp op zee, bevestigt dat de ramp in de Golf van Mexico "een combinatie is van alle slechte dingen die kunnen gebeuren" en dat wat zich nu voltrekt voor de kust van Lousiana "erger is dan het worst case scenario waar we in de opleiding voor trainen."

"Eigenlijk onmogelijk"
"Eigenlijk onmogelijk": zo omschreef British Petroleum (BP) in 2009 in het 52-pagina tellende veiligheidsplan de kans dat er een ongeluk met de Deepwater Horizon zou gebeuren waarbij olie in de Golf van Mexicon terecht zou komen. "En", zo staat er, "als dat toch zou gebeuren, dan zal door de afstand van het platform naar de kust en door de veiligheidsmaatregelen die we treffen er geen impact zijn op het milieu." Dat veilgheidsplan moest in 2009 ingediend worden bij de Federal Minerals Management Service om een boorvergunning te krijgen, wat wij een aanvraag voor een milieuvergunning noemen dus.

BP van "zwaar overdreven" naar "valt niet te meten"
Terwijl BP gisteren nog zei dat de Amerikaanse kustwacht en andere instanties de omvang van het lek "zwaar overdreven", luidt het ondertussen dat "niemand echt kan berekenen hoeveel olie er lekt". De kustwacht, met hulp van NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), schat dat er momenteel minstens 900.000 à 1 miljoen liter per dag uit de drie lekken op een diepte van 1.500 meter in de Golf van Mexico ontsnapt. Elke dag een beetje meer, want de gaten in de lekkende pijp worden groter door corrosie. En het sleutelwoord is "minstens". In werkelijkheid is het veel, veel meer.

Al 30 à 34 miljoen liter olie ontsnapt
Ian MacDonald, professor Oceanografie aan Florida State University, vertelt dat wanneer je de cijfers van de kustwacht en de satellietgegevens goed bekijkt er al 30 à 34 miljoen olie ontsnapt is. "Ik hoop dat ik er naast zit, maar dat is wat ik en mijn collega's vaststellen. Het zou er dus op neerkomen dat er nu dagelijks de onwaarschijnlijke hoeveelheid van 4 à 5 miljoen liter sterk vervuilende olie in zee loopt. Weet dat de lekken ten vroegste over een maand gedicht kunnen worden, de meeste specialisten spreken zelfs van twee tot drie maanden.

Dat het toerisme zware klappen gaat krijgen door de ramp staat nu al vast: naast de stranden is er in de regio erg populaire sportvisserij, goed voor duizenden jobs en miljoenen dollars.

Halliburton
Robert Wiygul, een advocaat uit Mississippi die de milieuaanvraag van BP kon lezen, zegt dat BP in de 52 pagina's nergens zegt welke veiligheidsmaatregelen er dan wel specifiek zijn. De explosie die de Deepwater Horizon vorige week deed zinken, en waarbij 11 mensen omkwamen, zou gebeurd zijn doordat arbeiders van Halliburton Inc. een fout hadden gemaakt bij het "cementen", het inkapselen van de oliebron. Daardoor zou er gas ontsnapt zijn.

Dat gebeurt wel vaker: tussen 1992 en 2006 waren er in de Golf van Mexico 39 ontploffingen op boorplatformen. In 18 gevallen gebeurde dat doordat de inkapseling van de bron niet goed gedaan was.

Noodtoestand in vier staten
In navolging van de Amerikaanse staten Louisiana en Florida hebben vrijdag ook Alabama en Mississippi de noodtoestand uitgeroepen vanwege de olievervuiling die de zuidkust van de Verenigde Staten bedreigt. Gouverneur Bob Riley van Alabama zei dat de olievervuiling een "ernstige bedreiging voor ons milieu en onze economie" vormt.

Hij heeft overheidsinstellingen in zijn staat opdracht gegeven lokale gemeenschappen te helpen die door de olievervuiling worden getroffen. Gouverneur Haley Barbour van Mississippi wil de Nationale Garde in zijn staat inzetten.

BP moet meer doen
De Amerikaanse regering en de staat Louisiana hebben er inmiddels bij het olieconcern BP op aangedrongen meer te doen tegen de olievervuiling.

Washington wil dat BP zich tot het uiterste inspant om een olieramp te voorkomen. Minister Janet Napolitano van Binnenlandse Veiligheid eiste vrijdag ''een zo krachtig mogelijke'' reactie. Zij en andere leden van de regering waren in Louisiana om de gevolgen van de olievervuiling in ogenschouw te nemen.

Minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar zei botweg dat de regering "niet zal rusten voordat BP iedere druppel olie heeft opgeruimd". BP moet ook voor de kosten opdraaien, aldus de minister. De kosten voor de bestrijding van de olieramp bedragen dagelijks naar schatting 5 tot 7 miljoen dollar. De schade die de ramp heeft aangericht ligt al boven het miljard. Het boren van een 'relief well' gaat het bedrijf zeker nog eens 100 miljoen euro kosten. Het vervangen van het gezonken boorplatform zelf, eigendom van Transocean Ltd., betekent een kost van 700 miljoen.

Defensie
De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft vrijdag toestemming gegeven voor de inzet van zesduizend leden van de Nationale Garde om de olievervuiling tegen te gaan.

Gouverneur Bobby Jindal van Louisiana had het ministerie van Defensie in Washington donderdag gevraagd om zesduizend leden van het Amerikaanse reserveleger in zijn staat te mobiliseren. De gardisten gaan helpen bij het schoonmaken van de kust en het beschermen van kwetsbare natuurgebieden tegen de olievervuiling, aldus een woordvoerder van het Pentagon.

Zelfs gevangen ingezet
De autoriteiten van de zuidelijke Amerikaanse staat Louisiana hebben zelfs beslist gedetineerden in te schakelen om de kusten schoon te maken. Dat maakte gouverneur Bobby Jindal bekend.

De plaatselijke gevangenisadministratie werkt samen met de Dienst voor Fauna en Visserij "om gedetineerden op te leiden opdat zij de federale agentschappen zouden helpen" die de zaak aanpakken, zei de gouverneur.

Bovendien worden kaders gevormd van de Nationale Garde die uit reservisten van het leger bestaat en die worden opgeroepen bij noodsituaties. Bedoeling is dat die kaders op hun beurt anderen binnen de Nationale Garde opleiden.

Kritiek op Obama
President Barack Obama gaat voorlopig geen nieuwe olieboringen meer toelaten voor de Amerikaanse kust. Hij wil eerst weten wat de oorzaak was van de explosie op het olieplatform.

Obama had recent een verbod op olieboringen voor een groot deel van de Amerikaanse kust opgeheven. Daardoor heeft de president veel kritiek over zich heen gekregen. Maar voorlopig gaan die plannen dus niet door, want het Witte Huis zal geen toestemming meer geven voor nieuwe olieboringen tot de ramp van de voorbije week is opgehelderd. (mvl)

Bite Back

_________________
Als wachter over recht en wet stelt men de boom aan de grens van de gemeente; hij moet als een vertegenwoordiger van de hoogste rechter, het veld behoeden en de boosdoeners tegenhouden. Daarom bestraft men de boomschender als een rover of moordenaar: wie de kruin van een groene boom afslaat, zal op zijn stam het hoofd afgeslagen worden, en wie zijn wortels schendt, zal het zijn eigen voeten ervoor boeten.

¨
avatar
Sibbevader
Erfwacht

Man Aantal berichten : 3028
Woonplaats : Midgaard
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken http://hagal.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum