"Boeren hebben baat bij neerkomen aswolk"

Ga naar beneden

"Boeren hebben baat bij neerkomen aswolk"

Bericht  Sibbevader op di 20 apr 2010, 07:35

"Boeren hebben baat bij neerkomen aswolk"

De landbouwsector kan profiteren als de as uit IJsland naar beneden komt. "In de wolk zitten veel nutriënten, die als meststof kunnen dienen voor gewassen", aldus agrosysteemdeskundige Jacques Neeteson van de Universiteit van Wageningen. Ook de Nederlandse stichting Anemoon zegt dat een dun laagje vulkanische as de grond vruchtbaarder maakt door de grote hoeveelheid mineralen en sporenelementen in de as.

Volgens de Jacques Neeteson, deskundige op het gebied van landbouwsystemen, is vooral de zwavel in de aswolk goed voor de landbouw. "Sommige gewassen hebben door strengere eisen aan industriële uitstoot een zwaveltekort. Als de as neerkomt, zullen veel gewassen beter groeien", aldus Neeteson.

De Nederlandse stichting Anemoon, een onderzoeksorganisatie voor het marine leven, stelt dat de natuur, en indirect ook de mens, kan profiteren van de enorme hoeveelheid vulkanische as door de vulkaanuitbarsting in IJsland als die gaat neerdwarrelen. In de as zitten namelijk veel mineralen en sporenelementen, die essentiële en onmisbare bouwstenen zijn voor het leven op aarde.

De mens heeft in beperkte mate dus ook voordeel bij een vulkaanuitbarsting, aldus Anemoon. Sporenelementen zijn onder andere koper, ijzer, kobalt, mangaan en selenium. Die komen samen met mineralen in het oppervlaktewater terecht. Daar lossen ze op en vormen zo voeding voor plankton en hogere organismen.

Vulkaanuitbarstingen zorgen voor een enorme hoeveelheid van deze stoffen ineens. Mensen krijgen onmisbare sporenelementen binnen via hun voeding, aldus Anemoon. Vulkanische as kan bij het neerdwarrelen boven land voor ademhalingsklachten zorgen bij mensen met longaandoeningen. Ook kunnen de minuscule stukjes steen voor oogklachten zorgen.

Een dun laagje as maakt de grond vruchtbaarder, maar een dikkere laag verstikt de bodem. Daarentegen is aarde die bedekt is geweest met lava uitermate vruchtbaar.

Vilt

_________________
Als wachter over recht en wet stelt men de boom aan de grens van de gemeente; hij moet als een vertegenwoordiger van de hoogste rechter, het veld behoeden en de boosdoeners tegenhouden. Daarom bestraft men de boomschender als een rover of moordenaar: wie de kruin van een groene boom afslaat, zal op zijn stam het hoofd afgeslagen worden, en wie zijn wortels schendt, zal het zijn eigen voeten ervoor boeten.

¨
avatar
Sibbevader
Erfwacht

Man Aantal berichten : 3028
Woonplaats : Midgaard
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken http://hagal.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum