Voorstelling Werkgroep Hagal

Ga naar beneden

Voorstelling Werkgroep Hagal

Bericht  Sibbevader op zo 01 feb 2009, 10:47

Werkgroep Hagal is een Vlaamse, Odalistische werkgemeenschap opgericht ter bestudering, beleving en bevordering van voorchristelijke tradities in de Lage Landen. Werkgroep Hagal richt zich met name op de Germaanse tradities van de Frankische en Saksische voorouders die onze streken sinds de derde eeuw in bezit hebben genomen. Deze Germaanse volkeren, afkomstig uit het noorden van Europa, assimileerden na instorting van het tanende Romeinse gezag de resten van de toch al grotendeels gegermaniseerde “Gallo-Romeinse” bevolking in Vlaanderen. Het waren boeren-krijgslieden, georganiseerd in grootfamilies of sibben en gewend aan noeste arbeid en strijd, die uit het noorden hun tradities, normen en waarden meebrachten. Het typisch Germaanse wereldbeeld wat ze deelden met verwante stammen en volkeren in Noordwest-Europa kwam tot uiting in mythen en sagen, symbolen, rituelen en gebruiken en vormt een geheel dat wij tegenwoordig Azentrouw (Asatrú) noemen: trouw aan de ‘Azen’, de goden van de Germaanse voorouders. Het chr*stendom en het modernisme, die niets anders nastreven dan de universele gelijkschakeling van alle mensen en volkeren ten behoeve van de geestelijke en lichamelijke slavernij der zelfverloochening en massaconsumptie, hebben zich in het verre en recente verleden grote moeite getroost om dit weerbare archetype uit de geesten en harten van de nazaten der grootse Germaanse volkeren te verbannen. Tevergeefs!

De doelstellingen van Werkgroep Hagal zijn eenvoudig. Een eerste speerpunt bestaat uit de bestudering van de voorchristelijke traditie. Door het raadplegen van een brede waaier aan bronnen trachten wij tot een betrouwbare reconstructie van de leef- en denkwereld van de Germaanse voorouders te komen. Bedoeling is om deze kennis te bundelen en voor alle leden, getrouwen en sympathisanten raadpleegbaar te maken. In dit kader streeft de werkgroep dan ook immer naar uitbreiding van haar ruime bibliotheek. Informatieve artikelen verschijnen in ons halfjaarlijkse vormingsblad Wende of worden gepubliceerd op onze webstek. Bij dit alles wordt niet in de laatste plaats ook getracht om een schifting te maken tussen werkelijke informatie en de grote berg aan speculatieve desinformatie die vooral gedurende de laatste decennia is verschenen. Daarom geeft Werkgroep Hagal in eigen beheer ook oude bronnen uit, die anders niet meer raadpleegbaar zouden zijn. Tevens worden regelmatig informatieve lezingen georganiseerd.

Werkgroep Hagal is echter verre van louter een studiegenootschap, maar vormt een actieve kring die de beleving van de voorchristelijke tradities en het herstel van het Germaanse erfgoed (Odal) centraal stelt. Daarom trekken we er doorheen het ganse jaar op uit en nemen deel aan tal van erfgoedactiviteiten, bezoeken historische plaatsen en evenementen en organiseren onze eigen jaarfeesten. Deze jaarfeesten, die plaatsvinden naar aanleiding van natuurverschijnselen met een mythische betekenis, vormen een belangrijke schakel in het leven van de Germaanse landbouwsamenlevingen en geven de relatie van de vrije Germaanse boer met de hem omgevende natuur weer. Veel christelijke feestdagen vinden hun oorsprong in deze scharniermomenten in het Germaanse levensritme en werden later door de kerk ‘gekerstend’ toen deze niet bij machte bleek om ze uit de volkscultuur te bannen. De meeste feesten die door Werkgroep Hagal worden georganiseerd vinden in gesloten kring plaats, maar het jaarlijkse joelfeest is voor iedereen toegankelijk en kent vele bezoekers.

Tot slot trekt Werkgroep Hagal ook de maatschappelijke consequenties en streeft actief naar een eerbaar, dienstbaar en weerbaar Heidendom in de Lage Landen. Wij beogen niets minder dan de wederopstanding der Germaanse tradities in de huidige samenleving! Door middel van voorlichting aan het grote publiek en uitbreiding van onze immer groeiende kern van leden en getrouwen streven wij ernaar om de bevolking van de Lage Landen opnieuw bewust te maken van haar Heidense wortels. Het chr*stendom vormde slechts een dun laagje vernis op een beenharde Heidense kern en ook de moderne, globale consumptiemaatschappij met al haar natuurvernietigende krachten heeft niet vermogen deze te breken, alle pogingen hiertoe ten spijt. Wij wensen dan ook geen terugkeer naar een ver prehistorisch verleden, maar beschouwen het Germaanse wereldbeeld als volkseigen en zien hierin een ethisch-verantwoorde levenshouding die een antwoord biedt op hedendaagse situaties en problemen. Het doel is een Heidens georiënteerde samenleving, eerbaar, weerbaar en dienstbaar in woord en daad!

Bent u geïnteresseerd in onze werking, wilt u meer informatie of spreekt bovenstaand profiel u aan? Neem contact met ons op. Stuur een e-postje naar inlichtingen@hagal.be.

Wodan Met Ons!
Deze voorstelling kunt u ook als strooibrief (pdf) van de webstek halen. Vrij voor verspreiding.
avatar
Sibbevader
Erfwacht

Man Aantal berichten : 3028
Woonplaats : Midgaard
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken http://hagal.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Voorstelling Werkgroep Hagal

Bericht  Sibbevader op vr 07 aug 2009, 11:18

Werkgroep Hagal is sinds vandaag ook terug te vinden op SMOELENBOEK!

Het betreft hier geen vervanging van het redebord, de nieuwsbrief of de webstek, echter alleen een middel om sneller en beter gelijkdenkenden te bereiken en activiteiten aan te kondigen.

_________________
Als wachter over recht en wet stelt men de boom aan de grens van de gemeente; hij moet als een vertegenwoordiger van de hoogste rechter, het veld behoeden en de boosdoeners tegenhouden. Daarom bestraft men de boomschender als een rover of moordenaar: wie de kruin van een groene boom afslaat, zal op zijn stam het hoofd afgeslagen worden, en wie zijn wortels schendt, zal het zijn eigen voeten ervoor boeten.

¨
avatar
Sibbevader
Erfwacht

Man Aantal berichten : 3028
Woonplaats : Midgaard
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken http://hagal.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum