Het gebroken zwaard

Ga naar beneden

Het gebroken zwaard

Bericht  Sibbevader op za 17 apr 2010, 07:03

Het gebroken zwaard
archeologische vondsten

28-4-2010 - 21-5-2010

De tentoonstelling Het gebroken zwaard bestaat uit zo’n twintig archeologische vondsten, allemaal opgegraven in de drie noordelijke provincies, en een aantal historische stukken. Voor het eerst worden al deze zaken bij elkaar gebracht in één expositie.

Op deze archeologische vondsten is het historische boek Het gebroken zwaard gebaseerd. Het boek Het gebroken zwaard combineert historische feiten met fantasievolle verhalen, die laten zien hoe de mensen leefden in verschillende perioden van de geschiedenis.

Uit Friesland zijn er een sabelgevest uit Bolsward en Romeinse vondsten uit een terp bij Winsum te zien. Groningen en Drenthe zijn ook vertegenwoordigd, onder andere met een Keltisch gezichtsmasker, scherven uit een hunebed en het gebroken zwaard uit de titel van zowel het boek als de tentoonstelling.

Gert Kortekaas en Martijn Lindeboom, twee van de auteurs van het boek, zullen een deel van het verhaal De Friese Vrijheid voorlezen. Dit verhaal is gebaseerd op het Sigismund-privilege uit 1417 en is onderdeel van het boek Het gebroken zwaard. Daarbij worden zij ondersteund met foto’s van de beschreven archeologische opgravingen en illustraties uit het boek. Speciaal voor de opening wordt het Sigismund-privilege tentoongesteld. Een unieke mogelijkheid om dit bijzondere stuk uit de Friese geschiedenis te bewonderen.

Vervolgens geeft archeoloog Gert Kortekaas een toelichting op de tentoonstelling en is er gelegenheid voor het bekijken van de tentoonstelling en het stellen van vragen.

De tentoonstelling wordt op woensdag 28 Grasmaand (apr.) 2010 om 15.00 uur geopend. Dit zal gebeuren in de Gysbert Japicxzaal, door de directeur van Tresoar: Bert Looper.

De tentoonstelling is tot en met 21 Bloeimaand (me.) 2010 te bewonderen in de Gysbert Japicxzaal. De toegang is vrij.

Tresoar

_________________
Als wachter over recht en wet stelt men de boom aan de grens van de gemeente; hij moet als een vertegenwoordiger van de hoogste rechter, het veld behoeden en de boosdoeners tegenhouden. Daarom bestraft men de boomschender als een rover of moordenaar: wie de kruin van een groene boom afslaat, zal op zijn stam het hoofd afgeslagen worden, en wie zijn wortels schendt, zal het zijn eigen voeten ervoor boeten.

¨
avatar
Sibbevader
Erfwacht

Man Aantal berichten : 3028
Woonplaats : Midgaard
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken http://hagal.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum