Veertig procent minder padden sinds 2007

Ga naar beneden

Veertig procent minder padden sinds 2007

Bericht  Sibbevader op vr 19 maa 2010, 07:38

Veertig procent minder padden sinds 2007


De Vlaamse paddenpopulatie is de voorbije drie jaar met veertig procent gedaald. Vooral de bijzonder zachte winter van 2007 bleek nefast. Die zorgde voor een verhoogd metabolisme van de amfibieën, waardoor ze heel wat van hun vetreserves opgebruikten en het voortplantingsseizoen met een slechte lichaamsconditie aanvatten. Door de lange en koude winter dit jaar is de paddentrek dit jaar overigens uitzonderlijk laat gestart.

Na de bijzonder zachte winter van 2007 werden in de daaropvolgende lente 40 procent minder padden geteld. In 2008 en 2009 herstelde dat cijfer niet.

"In gematigde klimaatzones zoals Vlaanderen stapelen amfibieën in de zomer energiereserves op in de vorm van vet", verklaart Dominique Verbelen van Natuurpunt. "Die reserves zijn noodzakelijk om de winterslaap levend door te komen".

"Tijdens koude winters verloopt de stofwisseling van de dieren heel traag en worden de vetreserves langzaam opgebruikt. Milde winters zorgen echter voor een verhoogd metabolisme waardoor de vetvoorraad te snel wordt verbrand".

"Gevolg: heel wat amfibieën halen na een warme winter het voorjaar niet. Zij die wel ontwaken, hebben vaak heel wat van hun vetreserves opgebruikt waardoor ze het voortplantingsseizoen met een slechte lichaamsconditie aanvatten. Dat zorgt ervoor dat het aantal en de kwaliteit van de afgezette kikkerdril en paddensnoeren lager is".

"Zo wordt een neerwaartse spiraal ingezet die ertoe kan leiden dat populaties het op korte tijd moeilijk krijgen om stand te houden", aldus nog Verbelen.

Natuurpunt volgt aan de hand van de paddenindex of die crashtrend zich in 2010 verder doorzet. De paddenindex wordt berekend op basis van cijfers van een tiental paddenoverzetacties die al meer dan tien jaar op een gestandaardiseerde manier te werk gaan.

Vilt

_________________
Als wachter over recht en wet stelt men de boom aan de grens van de gemeente; hij moet als een vertegenwoordiger van de hoogste rechter, het veld behoeden en de boosdoeners tegenhouden. Daarom bestraft men de boomschender als een rover of moordenaar: wie de kruin van een groene boom afslaat, zal op zijn stam het hoofd afgeslagen worden, en wie zijn wortels schendt, zal het zijn eigen voeten ervoor boeten.

¨
avatar
Sibbevader
Erfwacht

Man Aantal berichten : 3028
Woonplaats : Midgaard
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken http://hagal.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum