Brussel heeft inventaris van opmerkelijke bomen

Ga naar beneden

Brussel heeft inventaris van opmerkelijke bomen

Bericht  Sibbevader op zo 14 maa 2010, 11:31

Brussel heeft inventaris van opmerkelijke bomen

De Directie Monumenten en Landschappen van het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is al sinds 2002 bezig met het opstellen van een wetenschappelijke inventaris van merkwaardige bomen in het Gewest. Sinds kort is deze inventaris met opmerkelijk bomen ook online beschikbaar op http://bomen-inventaris.irisnet.be. Sedert het begin van de inventariscampagne werden al meer dan 3000 bomen in het hele Gewest bestudeerd. Gecombineerd met gegevens uit oudere inventarissen telt de databank nu zo’n 5600 bomen. De meest merkwaardige exemplaren worden voorgedragen voor de Brusselse bewaarlijst.

In 2009 werden de 19 Brusselse gemeenten geprospecteerd in het kader van de systematische inventariscampagne. De prospectie van de gemeente Ukkel is nog lopende, hoewel ook daar al talrijke bomen werden geïnventariseerd. Gerichte bezoeken, meer bepaald bij vergunnings- en beschermingsaanvragen of op aanvraag van de eigenaars, hebben de mogelijkheid geboden de databank aan te vullen.

Het doel van de inventaris met opmerkelijke bomen is het behoud en de bescherming van het Brusselse bomenerfgoed. Om op termijn te komen tot een zo volledig mogelijke inventaris van het gewestelijke grondgebied, gebeurt de prospectie zowel in private ruimten (tuinen en binnenterrein van huizenblokken) als in openbare ruimten. De resultaten van de prospectie worden ingevoerd in een databank die de mogelijkheid biedt de bomen via criteria te klasseren (soort, zeldzaamheid, omtrek, historisch belang, landschappelijke impact…) en de exemplaren te selecteren met hoge erfgoedkundige waarde. Sommige gegevens worden ook overgemaakt aan de vereniging “Belgische Dendrologie Belge” die de informatie centraliseert op nationaal niveau.

Externe link: http://bomen-inventaris.irisnet.be

Archeonet

_________________
Als wachter over recht en wet stelt men de boom aan de grens van de gemeente; hij moet als een vertegenwoordiger van de hoogste rechter, het veld behoeden en de boosdoeners tegenhouden. Daarom bestraft men de boomschender als een rover of moordenaar: wie de kruin van een groene boom afslaat, zal op zijn stam het hoofd afgeslagen worden, en wie zijn wortels schendt, zal het zijn eigen voeten ervoor boeten.

¨
avatar
Sibbevader
Erfwacht

Man Aantal berichten : 3028
Woonplaats : Midgaard
Registration date : 31-01-09

Profiel bekijken http://hagal.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum